Udruga ZUM: Radionice zdrave hrane i planinarenje

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Na danas održanoj konferenciji za novinare u prostorijama Udruge ZUM, odnosno Centru za mlade Pula, Vlasta Vujačić projektna voditeljica ove udruge predstavila je "Zdravi projekt" koji je nastao s ciljem promocije zdravog stila života među mladima. Riječ je o projektu koji financijski podupire Grad Pula, a provodi se u partnerstvu s Etnografskim muzejom Istre, udrugom Istarski eko-proizvod i Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli.

- Činjenica je da mladi danas puno sjede i malo se kreću te loše jedu. Stoga ih je vrlo važno potaknuti na aktivnije provođenje slobodnog vremena i zdrave stilove života, kazala je Vujačić te napominje da se ovogodišnji projekt nadovezuje na prošlogodišnji pod nazivom "Nazdravlje", a za koji su mladi, kako se pokazalo, bili vrlo zainteresirani.

Kako je navela, u sklopu projekta održat će se radionice o zdravoj prehrani koje će voditi nusticionistkinja Silvia Križanec. Ona će mlade učiti o pravilnoj prehrani, a moći će i degustirati neke od prijedloga, odnosno hranu od koje si sami mogu lako složiti zdravu marendu ili ručak.

Prve radionice pod nazivom "Složi svoj zdravi obrok" održat će se u srijedu i četvrtak, odnosno 16. i 17. travnja na Sveučilištu Jurja Dobrile, a trajat će od 17.30 do 19.30 sati. Za sudjelovanje se potrebno prijaviti na mail [email protected]

Tanja Kocković Zaborski, kustosica Etnografskog muzeja, kazala je da ova institucija već četvrtu godinu zaredom organizira festival "Pazi što jedeš". On će se i ove godine održavati u Puli, u Domu branitelja, a središnja će mu tema biti prehrana mladih - na kojoj će se održavati razne radionice, okrugli stol i sajam eko-proizvoda, a Udruga ZUM održat će ponovo radionicu u kojoj će mladi moći slagati svoj zdravi obrok. 

- Uskoro ćemo objaviti poziv vrtićima i školama da nacrtaju svoj tradicionalni zdravi obrok, a najbolji ćemo crtež ukomponirati u najavni plakat za manifestaciju, navela je Kocković Zaborski.

Dodajmo da će se u sklopu projekta u svibnju održati i planinarska aktivnost, a u izradi je i brošura pod nazivom "Sportski duh Pule" u kojem će se na jednom mjestu naći sve institucije, udruge i klubovi u kojima se mladi mogu baviti nekom sportskom aktivnošću. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter