Udruga za brži put do Podzemnog grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Labin i opcine Raša, Kršan, Pican te Sv. Nedelja osnovat ce udrugu za realizaciju projekta Podzemni grad, ciji je cilj gospodarsko, turisticko i kulturno oživljavanje industrijske baštine ugaslih Istarskih ugljenokopa Raša.

To je najvažnija odredba pisma namjere koje su prošlog tjedna - simbolicno, uoci 91. obljetnice Labinske republike - potpisali celnici lokalnih samouprava, informirao je u ponedjelajk novinare labinski gradonacelnik Tulio Demetlika. Ocekuje se da ce zeleno svjetlo formiranju udruge dati i gradsko te opcinska vijeca.

- Taj dokument potvrduje da je posrijedi zajednicki razvojni projekt Grada i cetiri opcine; da ce se prica, kako je i startno zamišljeno, razvijati od luke Bršica u raškoj do Tupljaka u picanskoj opcini kroz sve važnije nadzemne i podzemne gradevine bivšeg rudnika ugljena.

Kroz udrugu cemo pripremiti dokumentaciju za potpore raznih ministarstava i europskih strukturnih fondova, kazao je Demetlika i napomenuo da ovakvo udruživanje otvara vrata javno-privatnom partnerstvu za projekt koji je Istarska županija uvrstila medu svoje prioritetne.

Još nije poznato tko ce biti na celu udruge, veli Demetlika, no njega su opcinski nacelnici Josip Knapic (Raša), Valdi Runko (Kršan), Ivan Frankovic (Pican) i Srecko Mohorovic (Sv. Nedelja) ovlastili da u meduvremenu potencijalnim partnerima prezentira Podzemni grad, s ciljem da projekt dobije status od državne važnosti, "a time i pripadajuce povlastice".


Podijeli: Facebook Twiter