Udruga uzgajivača: Zaštititi izvornost ovčjeg sira

Pomoć uzgajivačima iz države i Europske unije  (Arhiva)
Pomoć uzgajivačima iz države i Europske unije (Arhiva)

Udruga uzgajivača istarskih koza i ovaca uz zaštitu izvornosti istarskog ovčjeg sira, koja je u proceduri, radit će i na dodatnoj edukaciji članova, zaključak je nedavnog sastanka članova udruge. Udruga, sa sjedištem u Guranu, na području Istarske županije okuplja 15 članova s Vodnjanštine, Buzeštine i Pazinštine i članica je Saveza udruga uzgajivača koza i ovaca Hrvatske.

- U središtu pozornosti nam je zaštita istarskog ovčjeg sira, za koju je elaborat pripremljen već nekoliko godina. U financiranje zaštite izvornosti uključit će se Istarska županija, a surađujemo i s Agronomskim fakultetom u Zagrebu i s veterinarskim stručnjacima, rekao je predsjednik Udruge uzgajivača istarskih koza i ovaca Franko Cetina te dodao da uskoro slijedi i povezivanje u klaster s Udrugom uzgajivača istarskih ovaca Istriana.

Radi se na zaštiti istarske janjetine i istarske koze. Osobine istarskih janjaca već se razmatraju i uspoređuju te će, kad analiza bude završena, biti prezentirane javnosti kao i za istarsku kozu, ističe Cetina.

Novost je tečaj za sirare i mljekare, istaknuo je. "Već smo u pregovorima s nekoliko profesora i institucija s kojima dogovaramo ovu edukaciju. Školovanje košta tri tisuće kuna za oko sto sati, prijavljeno nas je 15, a potrebno je 30 polaznika", veli Cetina. Dodaje je da će po završetku edukacije, koju će sufinancirati Istarska županija, polaznici dobiti certifikat za sirare i mljekare, a planirani početak tečaja je u rujnu ili listopadu.

Državni savez i hrvatske poljoprivredne agencije svake godine organiziraju posjet jednoj od velikih europskih farmi pa su uzgajivači već posjetili farme u Turskoj, Italiji i Grčkoj, a ove godine u lipnju putuju u Španjolsku.

Interes za uzgoj koza i ovaca sve je veći i sve je više zainteresiranih, kaže Cetina, no na državnoj razini ta djelatnost nije sustavno organizirana.

- Stočari mogu proizvesti proizvode, no u njihovom plasmanu na tržištu i prodaji prepušteni su sami sebi pa se institucije trebaju bolje povezati. Mi smo resursima koje imamo bogata zemlja, možemo nahraniti i deset puta više ljudi pa ne trebamo strepiti ni od čega, zaključio je. Svi zainteresirani za programe udruge mogu se obratiti Franku Cetini na broj 091/50 57 840. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter