Udruga Suncokret: Besplatna pomoć u učenju za školarce

Učenici savladavaju školsko gradivo, rješavaju probleme, osamostaljuju se u učenju.. (N. LAZAREVIĆ)
Učenici savladavaju školsko gradivo, rješavaju probleme, osamostaljuju se u učenju.. (N. LAZAREVIĆ)

Skupe instrukcije s neizvjesnim ishodom ispravljanja loših ocjena, nisu jedini pojas za spašavanje školaraca koji su se našli u problemu i njihove zabrinute roditelje. Za puno bolju, doista pohvalnu alternativu pobrinula se pulska udruga Suncokret, koja u sklopu svog projekta "Lakše kroz školu" ostvaruje "Pomoć u učenju". Radi se o podršci u savladavanju školskog gradiva, koju učenicima osnovnih i srednjih škola pružaju profesorice, psihologinje i izuzetno motivirane volonterke. Za korisnike je ova aktivnost besplatna.

- Započeli smo 1999. godine, najprije u radu s prognanicima i izbjeglicama. No, kada smo se posvetili lokalnoj zajednici, vrlo brzo smo iz upita građana shvatili da postoji velika potreba za nekim tko će osnovcima i srednjoškolcima dodatno objasniti školsko gradivo, pomoći im da razumiju činjenice, riješe nedoumice i pripreme se za ispite te da se na koncu osamostale u učenju. Roditelji danas, nažalost, nemaju dovoljno vremena, a nisu uvijek niti u mogućnosti to sami učiniti, rekla nam je Suzana Fraberger, koordinatorica ove udruge koja djeluje u Društvenom centru Rojc.

Istaknula je da ne pripremaju učenike za popravne ispite, već im je cilj da djeca i mladi na vrijeme primijete da im je nešto nejasno ili teško i da, uz podršku mentora, počnu redovito učiti, usvoje zadano gradivo i zasluže pozitivne ocjene. Ne dolaze, dakle, samo mališani s jedinicama, već i oni koji žele produbiti znanje i kojima je ljepše raditi u društvu. Najpopularniji su predmeti matematika, engleski i hrvatski jezik, a od petog razreda nadalje i fizika, kemija, geografija i povijest. (K. FLEGAR)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter