Udruga sudaca: Cacic ruši neovisnost sudstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrdnje prvog potpredsjednika Vlade Radimira Cacica da je kazneni postupak protiv Srecka Ferencaka politicki potaknut sudacka udruga shvatila je kao napad na Ustavom zagarantiranu neovisnost sudbene vlasti.

- Udruga hrvatskih sudaca podsjeca da je neprimjereno javno iznositi ocekivanja o ishodu kaznenog postupka i da takvo iznošenje mišljenja o sudskom postupku koji traje i njegovom ishodu izravno ugrožava neovisan i samostalan položaj sudbene vlasti, navode u svom priopcenju suci.

Cacic je, podsjetimo, izjavio da vjeruje "da ce gospodin Ferencak dokazati svoju nevinost u politicki potaknutom postupku koji se protiv njega vodi".

Njegov kolega ministar pravosuda Orsat Miljenic, nije htio ulaziti u sukob sudaca i prvog potpredsjednika Vlade, ali je ipak upozorio javnost, pa i Cacica, da se odluke sudova u Hrvatskoj moraju poštivati.

Miljenicev prethodnik Dražen Bošnjakovic, pak, upozorio je da Caciceve izjave imaju puno vecu težinu od komentara obicnih gradana, pa i strucne javnosti.

- S obzirom na to da to nije rekao obican gradanin, nego prvi potpredsjednik Vlade, njegova se izjava svakako može shvatiti kao oblik pritiska na pravosude, ali vjerujem da su naši suci imuni na to, kazao je Bošnjakovic koji je uvjeren da u Hrvatskoj nisu moguci politicki procesi.

Prema priopcenju UHS-a, osim što ugrožavaju neovisnost sudova, komentari politicara o postupcima u tijeku, "kao što je i ova izjava prvog potpredsjednika Vlade, potkopavaju povjerenje javnosti u sudbenu vlast" i pritom nanose nepopravljivu nepravdu strankama u postupku.

UHS smatra znakovitim što nitko iz Vladinog ili nevladinog sektora nece reagirati na Caciceve izjave, zbog cega je sudacka udruga pozvala medije da i dalje prate i komentiraju "ovakve i slicne izjave politicara kojima se ugrožava ustavni položaj sudbene vlasti u Hrvatskoj".


Podijeli: Facebook Twiter