Udruga ruralnog turizma Hrvatske traži mjere za promociju sela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga ruralnog turizma Hrvatske od Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede traži podršku i hitne mjere za ublažavanje posljedica povećanja PDV-a za ugostiteljstvo te za osiguravanje konkurentnosti domaćih proizvoda, izvijestili su jučer iz te udruge.

Uz pitanje je li spas hrvatskog sela stvarni cilj ili tek floskula, iz Udruge ruralnog razvoja izvještavaju da su od Ministarstva turizma zatražili hitno donošenje Akcijskog plana za razvoj ruralnog turizma i uvođenje CRO kartice, smatrajući da bi to moglo ublažiti negativne posljedice povećanja PDV-a za ugostiteljske usluge.

"Akcijski plan razvoja ruralnog turizma izrađen je još 2015., a zbog neodgovornosti institucija taj dokument još uvijek nije usvojen i donesen. Za nas je važan, jer uz ostalo predviđa sređivanje zakonodavnog okvira, početak sustavne promocije i niz drugih prijeko potrebnih mjera za razvoj seoskog turizma u Hrvatskoj. Njegovo nedonošenje znači da se ne radi ništa na rješavanju brojnih problema na koje godinama ukazujemo, kao i da nova Vlada nije na odgovarajući način prepoznala važnost ove vrste turizma za spas hrvatskog sela", poručuju iz udruge.

Pozivaju ministra turizma da se hitno nađe s predstavnicima svih relevantnih udruga koje se bave seoskim turizmom, jer jedino tako, kako smatra predsjednica udruge Jasmina Rakić Horvat, može dobiti pravu sliku stanja na terenu.

Od Ministarstva poljoprivrede Udruga ruralnog turizma, osim uvođenja hitnih mjera za osiguravanje konkurentnosti domaćih proizvoda koji se plasiraju isključivo na vlastitim poljoprivrednim gospodarstvima, traži i određivanje institucije/agencije/ureda u svojoj ingerenciji koji bi se bavio institucionalnom podrškom pružateljima usluga seoskog turizma.

Sve su to zaključci sa skupštine udruge održane ovog tjedna u Križevcima, kada su im i predstavnici Ministarstva poljoprivrede izložili obveze subjekata u poslovanju s hranom, nakon čega su članovi udruge istaknuli i potrebu osiguranja potpora za dostizanje uvjeta za klanje mesa, preradu mesnih i mliječnih prerađevina.

"Turizam u ruralnom prostoru ima potencijala, počiva na trudu brojnih obitelji diljem Hrvatske, a kako se uglavnom radi o malim poljoprivrednim gospodarstvima, hitno nam treba podrška u promociji, pogotovo Hrvatske turističke zajednice. Kako se osim turizmom bavimo i poljoprivredom i imamo ozbiljne poteškoće u plasmanu proizvoda, pozivamo Ministarstvo poljoprivrede da prilagodi pravilnike ili nam odobri potpore kako bismo mogli zadovoljiti brojne uvjete koji su prilagođeni velikim proizvođačima, a zanemaruju male", naglasio je dopredsjednik Udruge Janko Kezele. (H)

 


Podijeli: Facebook Twiter