Udruga pacijenata: Ukidanje "Programa 72 sata" loš potez

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Hrvatska udruga pacijenata protivi se ukidanju "Programa 72 sata", koji malignim bolesnicima osigurava početak liječenja u roku od tri dana nakon dijagnoze, smatra da bi to bio loš potez i pita ministra zdravlja Darija Nakića s kime se konzultirao o toj svojoj nakani.

Ministar Dario Nakić je u subotu za Novu tv rekao kako taj program nikad nije zaživio i kako maligni bolesnici ionako dolaze u primjereno vrijeme na operaciju. "Program 72 sata nije nikad niti zaživio i zapravo ja nemam niti obustaviti nešto što nije zaživjelo kako treba. To nisu bolesnici koji imaju 20 godina, mladi ljudi koji nemaju nikakvih drugih bolesti pa idete na operaciju, već se radi o starijoj populaciji njih zapravo i morate pripremiti do te operacije", rekao je ministar Nakić.

Na to je u nedjelju reagirala Hrvatska udruga pacijenata, poručivši ministru Nakiću da je potez koji najavljuje "jako loš i štetan potez prema  teško oboljelima", a na svome facebook profilu reagirao je i bivši ministar Siniša Varga.

Udruga pacijenata: Mi predlažemo program 48 sati

"Jeste li pitali oboljele i udruge pacijenata koje štite prava oboljelih o ovoj Vašoj nakani o zaustavljanju Programa 72 sata? Ukoliko ste razgovarali s udrugama jesu li Vam dale podršku, a ako jesu, koje su to udruge, navedite ih jer javnost ima pravo znati", poručuje Hrvatska udruga pacijenata ministru Nakiću.

"Po našim iskustvima ovo je bilo vrlo dobro rješenje. Program 72 sata je doista bila istinska nada teško oboljelih i njihovih obitelji ne samo da će dobiti brzu dijagnostiku u jednom danu, nego da će u roku od tri dana početi sa liječenjem, što je odlično bilo prihvaćeno i kod oboljelih i njihovih obitelji", ističe Udruga i dodaje kako su, po saznanjima koja imaju, "i zdravstveni djelatnici koji su to željeli raditi, makar simbol?ično plaćeni, bili zadovoljni". U čemu je onda problem, pita ministra Udruga.

"Nadamo se ako ovo ministar Nakić ?zaustavi da neće donijeti lošiju već bolju odluku, mi predlažemo Program 48 sati", kaže se u priopćenju Udruge koje je potpisao njezin predsjednik Marijo Drlje.

Varga: Blaženi su u neznanju

Na vijest je u nedjelju reagirao i bivši ministar Siniša Varga, koji je na facebooku podsjetio kako je taj program započet u vrijeme HDZ-ove vlasti, a SDP-ova ga je samo proširila.

"Povodom vijesti da se ukida Program 72 sata za oboljele od malignih bolesti, ja nemam komentar jer sam i ljut i žalostan, samo ću napomenuti da je program započet u Vinogradskoj bolnici u vrijeme HDZ-ove vlasti, a mi smo ga samo nacionalno proširili kao dobru praksu. Stručna Vlada? Blaženi su u neznanju, ali ne na svoju već na tuđu štetu. Oprosti im Bože jer ne znaju što čine", napisao je Varga.

"Unaprijed me strah pogledati vijesti sutra, s obzirom da je Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Ne bi me više čudilo da nakon ukidanja Programa plus i 72 sata vrate dječji onkološki odjel iz Ilice natrag u 53 četvorna metra u Klaićevoj. Ne želimo povratak na staro, a upravo je to ono sto nam HDZ svaki dan radi", dodao je Varga. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter