Udruga pacijenata: Smjena Bosanac neprimjerena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata danas je neprimjerenom ocijenila Vladinu odluku o smjeni Vesne Bosanac s dužnosti ravnateljice vukovarske Opće bolnice, istaknuvši da su hrvatski korisnici zdravstvenih usluga tom smjenom dodatno obezvrijeđeni i uvrijeđeni.

Predsjednica udruge Đula Rušinović-Sunara u priopćenju navodi da je doktorica Bosanac uz svoje ratne i poratne zasluge bila jedna od rijetkih koja je razumjela da se pacijentima treba pružiti sigurnost i na način da se zdravstvene radnike educira o pravima pacijenata.

- Ona je jedna od dvoje hrvatski ravnatelja bolničkih zdravstvenih ustanova (od preko 60) koji su pokazali iznimno razumijevanje i učinili ono što drugi nisu: priuštila je svojim djelatnicima da o pravim pacijenata saznaju nešto više od onoga što su znali zahvaljujući svojem redovnom školovanju, ističe Rušinović-Sunara.

Takvu osobu, naglašava, naprosto se ne smije smijeniti s dužnosti uz obrazloženje da poslovanje bolnice nije u skladu s tržišnim pravilima, po kojima, smatra, nije ni moguće poslovati ako se ta pravila ne postave ispred hrvatskih građana koji to plaćaju, a koje nitko nikada nije pitao kako organizirati tržišno poslovanje zdravstvenog sustava.

Ističe i da građane nitko ništa ne pita o sustavu zdravstva, u kojemu se, upozorava, dnevno razbacuju sredstva na potpuno netransparentan način i bez ikakvog obrazloženja, a naknadno se predočava da je to bilo opravdano.

- S obzirom na navedeno, uvjereni smo da je smjena dr. Vesne Bosanac ne samo politička nego i potpuno neprimjerena te da se o tome ne smije šutjeti, poručuje Rušinović-Sunara.

Ističe da smjenjivanje ravnatelja bolnica nije rješenje, "a najmanje može biti rješenje da se smijeni heroina Domovinskog rata, jedna od rijetkih koja je pokazala razumijevanje za stvarne probleme u hrvatskom zdravstvu".

Priopćenje zaključuje porukom da su se hrvatski korisnici zdravstvenih usluga smjenom Vesne Bosanac našli dodatno obezvrijeđenima i uvrijeđenima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter