Udruga Istarski suvenir predstavila se u Münchenu

Zaštitni znakovi Istre - kažun, boškarin...
Zaštitni znakovi Istre - kažun, boškarin...

Na nedavnom velikom Međunarodnom sajmu obrtništva, održanom u Münchenu, najvećem takve vrste u Europi, među izlagačima bila je i porečka udruga za razvoj i promicanje suvenira Istarski suvenir, čiji su članovi tom prilikom izložili svoje autohtone rukotvorine.

Na sajmu su nastupili u organizaciji Hrvatske obrtničke komore i na zajedničkom štandu prezentirali svoju ponudu suvenira: istarske kažune, vaze s bonsai maslinama, istarski vozić, kamine i ognjišta, ogledala u maslinovom drvu i mnoge druge.

Interes je, ističe dopredsjednik udruge Kristian Maretić, bio dobar, a u prva dva dana podijelili su više od petsto letaka.

- Mnogi su bili oduševljeni rukotvorinama, a posebno vazama u kojima je bilo posađeno bilje specifično za naše podneblje, kao što su maslina i lavanda. Najprepoznatljiviji suvenir bio je istarski kažun, iako malo ljudi osim njegovog specifičnog oblika zna čemu je služio te kako se izrađivao, kaže Maretić.

Napomenuo je da je kulturna baština jedno od glavnih obilježja Istre pa ih kroz suvenire i njihovu tradicionalnu izradu nastoje objediniti u prepoznatljiv oblik stvaralaštva.

- Tržište je zasićeno umjetnim kopijama, replikama, masovnom proizvodnjom. Mi se kroz udrugu zalažemo prvenstveno za prirodne materijale i ručnu izradu. Svaki je proizvod različit i priča priču, od onoga što on predstavlja, do cjelokupnog procesa njegovog stvaranja, dodaje Maretić. (V. HABEREITER)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter