Udruga Franak za pravedno rješenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga gradana Franak dobila je rješenje o registraciji i time postala pravna osoba, a s jucerašnjim su se datumom ostvarili svi preduvjeti za njeno funkcioniranje, priopcili su iz te udruge iz koje su uputili javni poziv odgovornim institucijama da donesu hitne mjere kako bi bio olakšan težak položaj gradana zaduženih s valutnom klauzulom i promjenljivom kamatnom stopom.

Udruga smatra da teret trenutne situacije mora biti pravedno raspodijeljen medu objema stranama u poslu, što znaci da se banke kao vjerovnici moraju odreci dijela ekstra profita koji stjecu na racun povijesno visokih tecajnih razlika. U Hrvatskoj je, kako navode, tecaj franka porastao preko 76 posto, a u Madarskoj je porastao 25 posto jer je madarska država fiksirala tecaj, dok se Slovenija zaštitila od rasta franka, buduci da se centralna banka Slovenije pravovremeno stavila u zaštitu svojih gradana.

Dug gradana prema bankama, kako navode, trenutno iznosi nešto više od 47 milijardi kuna i vezano je valutnom klauzulom za CHF. Taj se iznos svakim danom povecava, a rijec je o okvirnoj vrijednosti HEP-a ili INE, odnosno to je jedna trecina državnog proracuna. (H)


Podijeli: Facebook Twiter