Udruga Franak za izmjenu zakona o kreditiranju

Ilustracija (S. JEŽINA/NL)
Ilustracija (S. JEŽINA/NL)

Udruga Franak pozdravlja prijedlog izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju koji donosi brojne promjene u korist zaduženih građana. Ograničava se, između ostalog, kamata na stambene kredite, kamata na minuse po tekućem te, neovisno gledaju li potrošači na to kao pozitivnu promjenu ili ne, općenito ograničavaju minusi na tekućim računima, a time i zarada banaka na njima.

Ono što se među "frankovcima", međutim, može čuti, jest nedoumica oko toga na temelju kojih će se točno parametara korisnicima kredita definirati kamatna stopa. Banke će naime, stoji u prijedlogu izmjena zakona, morati s korisnicima kredita s promjenjivom kamatnom stopom tu stopu ugovoriti kao zbroj referentne kamatne stope i, ubuduće, fiksne marže banke tijekom cijelog otplatnog perioda. Pritom se navodi da referentna kamatna stopa može biti EURIBOR, LIBOR, NRS ili prosječna kamatna stopa na depozite građana u odnosnoj valuti. Konkretno, za zadužene u CHF, kojima je tečaj valute aprecirao više od 20 posto, i kojima kamata ne bi smjela biti veća od početne, nije jasno na temelju kojih će se početnih parametara ta kamata odrediti - hoće li se u obzir uzeti tadašnji ili sadašnji LIBOR, budući da su i efekti bitno različiti.

Ni ovim zakonom, može se čuti od dijela "frankovaca", nije uklonjeno ono najbitnije - špekulantski karakter dugoročnih stambenih kredita. Stambeni krediti trebali bi imati vlastiti zakon, a ne da se reguliraju preko Zakona o potrošačkom kreditiranju, napominju u udruzi Franak. Dodaju da se Ministarstvo financija, pišući ove izmjene zakona, vodilo njihovim prijedlozima, ali još više savjetovalo s bankama i njihovom udrugom, HUB-om.

Jedna od pozitivnih promjena u zakonu jest odredba koja kaže da potrošač ima pravo na prijevremeno vraćanje kredita bez plaćanja naknade vjerovniku, ugovorenih penala za prijevremenu otplatu, ako se uslijed promjene ugovorene promjenjive kamatne stope treba provesti povećanje kamatne stope. Naime, vjerovnik je dužan potrošaču poslati obavijest o takvom povećanju 15 dana prije njegove provedbe. U roku od tri mjeseca od primitka takve obavijesti, potrošač, po novom, ima pravo na prijevremeno vraćanje kredita bez obveze plaćanja bilo kakve naknade vjerovniku, uključujući i ugovorenu naknadu za raniji povrat kredita. U tom slučaju vjerovnik nema pravo na naknadu štete zbog ranijeg povrata. (B. M. P.)


Podijeli: Facebook Twiter