Udruga Franak traži institucionalno postupanje prema bankama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Franak u srijedu je Ministarstvu financija i Hrvatskoj narodnoj banci prijavila banke koje su u nacrte aneksa ugovora o konverziji kredita u 'švicarcima' unijele nezakonite odredbe te zatražila od Ministarstva i HNB-a da se bankama naloži da nezakonite odredbe izbace iz aneksa i da izračune usklade s odredbama zakona.

Iz Udruge Franak napominju da su banke prijavile Ministarstvu i HNB-u na temelju analiza pristiglih materijala za konverziju kredita u švicarskim francima te na temelju zaključaka s jučerašnjeg sastanka Udruge i predstavnika ministarstava financija i pravosuđa, a na kojem je, kako navode, utvrđen niz nepravilnosti u dostavljenim nacrtima aneksa i izračunima koje su banke dostavile korisnicima kredita.

- Od Ministarstva financija i HNB-a traži se da nalože bankama da svoje poslovanje usklade sa zakonima, da nezakonite odredbe izbace iz aneksa te da izračune usklade s odredbama Zakona o potrošačkom kreditiranju, navodi se u priopćenju. 

 Iz Udruge Franak tako traže da iz aneksa budu izbačene sve sporne odredbe o retroaktivnom poništenju aneksa nakon izvršene konverzije, ako bi zakoni bili ukinuti na Ustavnom sudu. To znači da neće više postojati niti teoretska mogućnost da banke pokušaju retroaktivno djelovati na konverziju, niti ugovornom niti sudskom prisilom, jer je i Ustavni sud svojim rješenjem utvrdio da to neće biti moguće, kažu iz Udruge Franak. 

Traže i transparentno utvrđivanje promjena kamata u euro otplatnim planovima te pritom navode da su se revizori koji su provjeravali izračune "ogradili od kamata koje su primijenjene u otplatnim planovima što je dodatni signal da s kamatama nije sve u redu".

Također, traže i priznavanje statusa klijenta i umanjenih kamata, npr. bonus za klijenta banke, kredit za mlade, flexi kredit, kredit za određene stanove, kredit za zaposlenike banke, kredit za zaposlenike partnera banke, i sl., za sve dužnike kojima to nije priznato.    

Zahtjev je Udruge Franak i izbacivanje iz aneksa bilo kakvih uvjeta i odricanja dužnika od budućih potraživanja na temelju ugovora o kreditima u švicarskim francima.

Iz Udruge traže i sprječavanje ugovaranja visoke fiksne marže, "koja je u euro kreditima određena na nezakonit način, odnosno odlukom banke početkom 2014. godine" te navode da će "tu maržu riješiti buduća vlast tijekom sljedećih mjeseci, u skladu s javnom riječju političkih stranaka koje će sudjelovati u vlasti".

U svojem priopćenju izražavaju i zadovoljstvo "činjenicom da su Erstebank i RBA, odmah pošto su nepravilnosti dostavljene HNB-u, najavile da će izbaciti iz aneksa spornu odredbu o potencijalnoj ništetnosti aneksa".

Ministar financija Boris Lalovac, nakon razgovora sa stručnjacima iz Ministarstva financija te s guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem, "obavijestio je Udrugu Franak da će vrlo aktivno i bez kompromisa inzistirati da se svi navedeni nedostaci uklone prije izvršenja konverzije CHF kredita", zaključuje se u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter