Udruga Franak podnijela tužbu protiv sedam banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga Franak podnijela je 30. rujna Trgovackom sudu u Zagrebu tužbu protiv sedam poslovnih banaka u Hrvatskoj radi zaštite prava 125.000 gradana dužnika s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare te udruge.

Tužbom se traži ogranicena primjena valutne klauzule, i to na nacin da se valutna klauzula primjenjuje samo ako tecaj švicarskog franka raste do dva posto godišnje, a više od toga samo ako je službena stopa inflacije veca od dva posto, te da se utvrdi referentna vrijednost za promjenu kamatne stope.

Do presude tužbom se traže privremene mjere da se za dužnike s kreditima s valutnom klauzulom u franku rate odreduju na temelju tecaja franka u trenutku isplate kredita, primjenu kamatnih stopa koje su vrijedile u trenutku ugovaranja kredita i da se odgodi provodenje ovrha i pljenidbi instrumenata osiguranja (placa, stanova) zbog nemogucnosti podmirenja rata kredita.

Udruga je podnijela tužbu protiv Erste & Steiermaerkische Bank, Hypo-Alpe-Adria-Bank, OTP banke, Privredne banke Zagreb, Societe Generale - Splitske banke, Zagrebacke banke i Volksbank, odnosno onih banaka s kojima su hrvatski gradani najcešce sklapali ugovore o kreditima vezanim uz franak, s tim da udruga ne iskljucuje proširenje tužbe i na ostale banke.

O tužbi je udruga obavijestila banke, a do 18. listopada, do kada su se banke trebale izjasniti žele li stupiti u pregovore i vansudsko rješenje spora, nije se ocitovala niti jedna banka.

"Tužba je podignuta kao kolektivna tužba koja ce poslužiti kao temelj za individualne tužbe protiv banaka radi eventualne naklade štete. Rijec je o tužbi bez presedana buduci da su tek u svibnju 2011. stvoreni zakonski uvjeti za podizanje takve tužbe", kazao je odvjetnik udruge Ivo Župic.

Po rijecima Župica, temelj tužbe je Zakon o zaštiti potrošaca, posebice njegov clanak 71. "Clanak zakona odreduje da je kreditni dužnik koji ima svojstvo potrošaca dužan vratiti onoliko novca koliko je dobio plus ugovorene kamate. Tom odredbom je zapravo ukinuto pravo da se primjeni valutna klauzula jer valutna klauzula znaci da ne vracaš onoliko koliko si dobio vec onoliko koliko ti odreduje valutni tecaj", kazao je Župic.

Clanak 59. Zakona o zaštiti potrošaca takoder ide u korist potrošacima, naglasio je Župic, kazavši da svaki potrošac mora u trenutku sklapanja ugovora tocno znati koliko je dužan glavnice, a koliko kamate. "To je isto razlog zašto se valutna klauzula ne smije primijeniti jer tada postoji neizvjesnost koliko ce iznositi rata na dan uplate, ovisno o valutnom tecaju".

Udruga Franak zatražila je od vlasti aktivniju politiku zaštite gradana, bilo oni zaduženi u švicarskim francima ili eurima.


Podijeli: Facebook Twiter