Udruga Blokirani traži treće čitanje ovršnog zakona

Miriam Kervation, predsjednica udruge Blokirani
Miriam Kervation, predsjednica udruge Blokirani

Zahtijevamo da se u Hrvatskom saboru danas ne glasa o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona nego da se zatraži treće čitanje, stoji u otvorenom pismu kojeg je udruga Blokirani sa sjedištem u Puli jučer uputila javnosti i saborskim zastupnicima. Traže od svih zastupnika da ne glasaju za ovaj zakon nego da traže način da se o ovom teškom društvenom i političkom problemu provede metodologija općeg društvenog konsenzusa i da o navedenom razgovaraju s udrugama koje se bave pitanjem blokade računa i zaštite prava na život.

Puljanka Miriam Kervatin, predsjednica ove udruge koja je osnovana na njezinu inicijativu prije pet mjeseci, kaže da su Ustavnom sudu uputili zahtjev da preispitivanje ustavnosti Ovršnog zakona.

- Cilj nam je srušiti taj zakon jer je u suprotnosti s europskim zakonima. Potpune blokade računa, po bilo kojoj osnovi su protuustavne, stoga se niti u kojem slučaju ne smiju provoditi. Temeljem brojnih ustavnih odredbi o socijalnoj državi, pravu na život dostojan čovjeka, zaštiti obitelji... nikome se ne smije blokirati račun. Ne smije se onemogućiti vlasniku računa podmirivanje osnovnih životnih troškova za sebe i obitelj, jer se u protivnom radi o teškom i apsolutnom kršenju Ustava, veli Kervatin čija udruga broja 6.000 članova, ali kaže da zastupaju ukupno 318 tisuća blokiranih građana Hrvatske.

Objašnjavajući do kakvih je rezultata doveo Ovršni zakon Kervatin navodi da su u blokadi poslovni subjekti sa dugovanjima od gotovo 32,5 milijardi kuna, a dugovanja građana, njih 318.599, premašuju 27 milijardi kuna.

- U blokadi je 194 tisuće muškaraca i 109 tisuća žena. Čak je 300 tisuća ljudi u blokadi koja traje dulje od tri godine. Među blokiranima čak je 220 tisuća nezaposlenih, više od 47 tisuća su u životnoj dobi između 55 i 65 godina, 17 tisuća starijih od 65 godina, 10 tisuća umrlih… Blokirano je više od 60 tisuća tvrtki, malih poduzetnika i obrtnika te poljoprivrednika koji nemaju pravo na zaštićeni račun i ostaju bez svega, stoji u priopćenju udruge Blokirani u kojem se navodi da su ti poražavajući podaci javno dostupni i da ih je objavila Fina. (P. GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter