Udruga Agata otvorena za sve koji nose u sebi likovni "dar"

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U prostoru atrija novigradske Gradske knjižnice otvorena je skupna izložba polaznika radionice pri atelijeru Agata, tematskog naziva: "Figure", a radovi su nastali tijekom vikend tečaja, pod vodstvom likovne pedagoginje Suzane Bertok iz Bertoki u Sloveniji. Tijekom radionice, pod njezinim stručnim vodstvom, polaznici su se upoznali sa ljudskim tijelom, proporcijama, oblikom, pokretima, različitim položajima tijela, svjetlom i sjenama te su prvotno, izradom skica i primjenom notan tehnike, konačno došli do odabira završnih radaova. Svoje dojmljive slike izložili su: Karlo Bonačić, Lorena Ciguj, Zvijezdana Davanzo, Ester Diklić, Mariza Dobrivojević, Slavica Ezgeta, Maria Klarić, Vesna Luk, Dunja Mazić, Slavica Oplanić i Lidija Rubeša, a svečanost otvorenja bila je upotpunjena glazbenim nastupom etno skupine Nigrignanum iz Labinci. Izložba vrijedna pozornosti i podrške članovima, koji su likovnim uradcima oplemenili predprostor Knjižnice, otvorena je do 15. prosinca u radnom vremenu Knjižnice.

Likovna udruga atelijer Agata već je sedam godina prisutna na likovnoj sceni Novigrada i okuplja u svojim redovima 15 članova koji sudjeluju u velikom broju gradskih manifestacija ne bili sadržajno obogatili ponudu. Članovi su, svoj vlastiti kreativni potencijal, odlučili prezentirati kroz rad Udruge, uglavnom odrađujući tematski postavljene zadatke, pod stručnim vodstvom likovnih pedagoga. Tako su do sada likovno pristupili motivima: "Barke i more", "Cvijeće", "Morske priče" i "Figure". Međutim, cilj njihova okupljanja nije samo korisno ulaganje vremena u ostvarivanje potisnutih snova i želja da vremensku slobodu iskoriste za nešto što vole i imaju sklonosti, već da si kreativnim korištenjem stečenih znanja iz područja crtanja i slikanja osiguraju i neke dodatne prihode, kako za Udrugu, a tako i za vlastiti život. Grad Novigrad i Turistička zajednica Grada ih prate u njihovom društvenom angažmanu, potičući ih da maksimalno izraze svoju likovnu produktivnost i potencijale, ostvarujući tako mentalni i duhovni razvoj, kojim će doprinijeti stvaranju bolje životne harmonije u lokanoj zajednici. Dodijeljen im je prostor za rad i djelovanje, galerija "Unikat", gdje u konačnici mogu i prodavati svoje radove.

Ove su se godine članovi Agate predstavili na nekoliko skupnih izložbi u: Portorožu-Luciji na dan Sv. Agate, Laškome na priredbi Pivo in cvetje, Novigradu ,povodom Slovenske noći i za proslavu zaštitnika Sv. Pelagija, Dana grada Novigrada.

- Udruga okuplja članove sa područja Novigrada, a sve više se pridružuju i iz drugih sredina, uglavnom Poreča. Sudjelovali smo na brojnim likovnim natjecanima i naši su članovi osvojili niz prestižnih priznanja i novčanih nagrada, rekla je Slavica Oplanić, predsjednica Udruge, pozvavši sve osobe koje u sebi nose likovni „dar“ neka zagospodare svojim minutama kako bi dijelić tog likovnog potencijala nesputano oslobodili, a to bi zasigurno mogli ostvariti priključenjem Udruzi. Prvi takav korak je sudjelovanje u kreativnoj radionici koju iz Udruge planiraju organizirati uskoro, povodom proslave prosinačkih blagdana na Velikom trgu. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter