Udrite po groždu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grožde je bogato vitaminima A, svim vitaminima B skupine izuzev B12, C i E vitamina, a sadrži i minerale poput natrija, fosfora, kalcija, kalija, željeza, magnezija i flora te jabucnu, vinsku i limunsku kiselinu.

Koža bobica puna je balastnih tvari poput celuloze i pektina zbog cega se grožde smatra vocem koje pospješuje probavu i pomaže izlucivanju vode iz tijela (diuretik).

Optimalan omjer fosfora i kalcija u groždu djeluje povoljno na metabolizam zglobova i kostiju. Naime, bobice grožda obiluju anorganskim fosfatima, a fosfor je uz kalcij i magnezij sastavni dio svih koštanih struktura. Vitamin D (suncani vitamin) povecava koncentraciju fosfora u serumu, koja je i inace nešto veca u proljece i ljeto, a niža zimi. Stoga se kure groždem savjetuju tijekom oporavka nakon ozljeda i prijeloma (fraktura).



Crveno grože sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola koji djeluje (slicno kao likopen iz rajcice) kao jak antioksidans. Ta dva biljna pigmenta daju crvenu boju vocu i povrcu, a ima ih i u crvenom grejpu, šipku, lubenici, malini, jagodi, trešnji, crvenom kupusu, radicu. Osim boje ti biljni pigmenti pomažu biljci da dozrije na suncu, a ne "izgori", istodobno je štiteci od kukaca i drugih štetocina te na neki nacin oponašaju imunološki sustav biljke. Upravo te biološki aktivne tvari (flavonoidi) pomažu da se vitamini bolje iskoriste u našem organizmu te pomažu u jacanju prirodne otpornosti organizma (imuniteta).

Crveno voce i povrce opcenito štiti srce, cuva pamcenje, smanjuje rizik od više vrsta raka te štiti mokracne organe. Crveno grožde sadrži željezo i bakar, minerale koji su važni za stvaranje crvenih stanica krvi (eritrocita) i sintezu hemoglobina, pa se savjetuje anemicnim osobama, svima koji se oporavljaju nakon obilnijih krvarenja ili ozljeda, ali i zdravim osobama preventivno za stimulaciju rada crijeva i bubrega, a samim tim i za uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Crveno vino je zdravo, ako se pije umjereno. Znanstvene studije pokazale su da polifenoli iz crvenog vina blokiraju endotelin -1, tvar koja ima udjela u procesima ovapnjenja krvnih žila (ateroskleroze) i jedan je od kljucnih cimbenika za nastanak koronarne bolesti srca. Crveno vino vec u kolicini od jedne cašice ima zaštitni ucinak, pa se savjetuje osobama koji znaju uživati u umjerenim kolicinama. Zbog veceg sadržaja vocnih šecera, 100 gr grožda uglavnom sadržava 72 kcal.



Ljekovite kure grožda od nekoliko dana do nekoliko tjedana temelje se na cinjenici da grožde sadrži sve hranjive tvari potrebne za život: proteine, jednostavne šecere, nezasicene masne kiseline, vitamine i minerale te biljna vlakna. U vocnim danima u dvotjednim kurama može se pojesti cak dva kilograma grožda na dan (bez kožice i sjemenki). Pocinje se ujutro sa ? kg grožda na vec spomenuti nacin, a jedan sat poslije doruckuje se dalica caja sa dnitom crnog kruha. Prije podne se jede ponovno L do ? kg grotda, a isto tako i sat prije rucka, umjesto užine i konacno sat prije vecere. Za rucak i veceru uzimaju se jela u malim kolicinama. Ucinak je stimulacija organa probave i ubrzano uklanjanje štetnih proizvoda metabolizma te regulacija metabolizma vode i jacanje cijelog organizma.

Svježi groždani sok sadrži u visoko koncentriranom obliku najvece kolicine vitamina A, B i C.


Podijeli: Facebook Twiter