Udovica pobijedila kamatare i sačuvala dom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedna žrtva kamatara, 58-godišnja udovica, majka troje djece koja je umalo ostala bez kuće, sada konačno može odahnuti - ugovor s kreditnim uredom i pravomoćno je proglašen nevažećim, ništetnim kako to kaže zakon.

- Sada je sve gotovo. Još moramo ishoditi brisanje zabilježbe s nekretnine moje klijentice, te pokušati naplatiti troškove postupka, vidno zadovoljan, ali i iscrpljen pravnom borbom u ovom slučaju govori nam odvjetnik Božo Kelava. On je slučaj 58-godišnjakinje koja je prvi ugovor o kreditu potpisala 3. prosinca 2010. godine u kreditnom uredu Kaligrafija vodio od početka do kraja te je sada uvjeren da će ova presuda Županijskog suda u Zagrebu postati svojevrsna "sudska praksa" za brojne slične slučajeve.

Borbu ove žene i njezine djece protiv moćnih, organiziranih lihvara pratili smo u veljači prošle godine. Iako posramljena i ponižena, odlučno nam je tada rekla da se ne želi predati ni dozvoliti lihvarima da joj uzmu krov nad glavom. Prijetilo joj je to, iako se radilo o dugovima prema lihvarskim tvrtkama raskrinkanima u velikoj policijsko-uskokovoj akciji sredinom 2012. godine. No, postupak protiv prvookrivljenog, u tom slučaju Slovenca Marka Romaniča i njegovih suradnika, još nije okončan. Iako im je i dio imovine blokiran, to očito nije predstavljalo baš nikakvu prepreku da njihove tvrtke nastave potraživati dugovanja od svojih žrtava.

- Sve mi se zakompliciralo nakon što me prevario jedan od majstora koji su radili na mojoj kući. Zbog toga, te bolesti djeteta, odlučila sam u travnju 2007. posuditi novac u kreditnom uredu u Gundulićevoj ulici 15 u Zagrebu. Na ugovoru je kao zajmodavac bila navedena tvrtka Vesta Velvet, a u pitanju je bio iznos od nešto više od 11 tisuća kuna. Radilo se o devet čekova s iznosima od po 1.313 kuna. Nekoliko rata uspjela sam platiti, no čim sam zastala s vraćanjem duga, uputili su me u drugi kreditni ured kako bih uzela novi kredit i zatvorila tu prvu pozajmicu, ispričala nam je tada 58-godišnjakinja koju su pritisci kamatara doveli do lošeg psihičkog stanja.

Kad je na kraju shvatila u što se uplela, 11. veljače 2011. godine podnijela je tužbu protiv tvrtke Kaligrafija, svojevremeno jednog od najjačih kreditnih ureda u Hrvatskoj. Na jednom od njezinih ugovora kao zajmodavac bio je potpisan Bryan Alexis Cruz, za kojeg se
još uvijek ne zna je li stvarna osoba, dok je ugovor od 3. prosinca 2010. potpisao direktor Kaligrafije Walter Aleksander Ryes-Illescas, koji je prije dva mjeseca zbog lihvarenja optužen i u SAD-u. (Ana RAIĆ KNEŽEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter