Udovica N. Armstronga u ormaru našla kameru s Mjeseca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od četiri desetljeća nakon što se Apollo 11 spustio na Mjesec, otkrivena je platnena vrećica puna suvenira koje je Neil Armstrong donio na Zemlju.

Među ostalim, pronađena je 16-milimetarska kamera iz svemirskoga broda koja je snimala aluniranje i Armstrongove prve korake na površini 1969. Ta je kamera "snimila jedan od najvažnijih setova fotografija u dvadesetom stoljeću", rekao je u intervjuu Allan Needell, kustos svemirske povijesti u Nacionalnom zrakoplovnom i svemirskom muzeju. Po Needellovim riječima, muzej je u lipnju 2013. o toj vrećici obavijestila Armstrongova udovica koja ju je pronašla dok je čistila ormar poslije Armstrongove smrti 2012.

Dugačak proces obrade i provjere toga otkrića završio je tek nedavno i zato je muzej sada to objavio, rekao je. Kamera je predstavljena u petak i već je privremeni izložak. Needell kaže da je to otkriće "izuzetno uzbudljivo", a da su slike snimljene kamerom puno bolje i jasnije od zrnatih koje su prikazane na televiziji u vrijeme spuštanja na Mjesec.

Budući da je kaseta s filmom izvađena iz aparata, on više nije bio potreban. Trebao je ostati na lunarnome modulu koji se razbio o Mjesečevu površinu pošto je astronaute vratio u orbiter, ali Armstrong, Buzz Aldrin i Michael Collilns "odlučili su uzeti neke suvenire sa sobom", kaže Needell i objašnjava kako je poznato da su astronauti katkada uzimali dijelove nepotrebne opreme, te da je Kongres čak donio i zakon kojim im to dopušta. Obitelj Armstrong je zasad sve to posudila muzeju, a najavila je i da će darovati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter