Udomljena dva magarca iz rezervata Liburna

Sanela Osmić, mala Ema i Ivan Perko s magaricom Marijom i pulom Morom
Sanela Osmić, mala Ema i Ivan Perko s magaricom Marijom i pulom Morom

Prva dva od 40 spašenih sjevernojadranskih magarca iz Liburne, kojima je zbog nedostatnih uvjeta u tom raškom rezervatu prijetio odlazak u klaonicu, udomljena su danas kod Sanele Osmić iz Mosta Raše. Ona i vlasnik rezervata Ivan Perko s magaricom Marijom i pulom Morom te nekolicinom pratitelja simbolično su prošetali od sela Bečići kraj Labina, gdje ih je privremeno čuvala obitelj Šćira, barba Toni i njegova unuka Ema, tri kilometra dugom stazom preko Barbići do raške uvale Valeta.

Rezervat koji je Perko držao dva desetljeća, osim zbog, kako veli, dugogodišnje bitke s Općinom Raša i njenim preispitivanjima legalnosti posjeda zemljišta, zatvara i radi nedostatka hrane i vode, nereguliranih i mizernih poticaja za ugroženu pasminu te nemogućnosti da osigura primjerene uvjete za organizaciju, ranije čestih, turističkih posjeta. Magarce će, rekao je, pokloniti ljudima dobrog srca - srodnim udrugama uzgajivača, vlasnicima agroturizama te građanima, i to uglavnom u Istri, Primorju i na sjevernojadranskim otocima, gdje ova vrsta i pripada. Novi vlasnici potpisat će petogodišnji ugovor o udomljavanju.

- Tor kakav je kraj zgrade u Mostu Raši uz pomoć desetak prijatelja podignula Sanela ogledni je primjer udomiteljima što trebaju napraviti i kakve uvjete osigurati da dovedu tovara u dvorište, kazao je Perko. U Mostu Raši Sanela, koja je jedva dočekala svoje nove ljubimce, s njenim je društvom priredila malu proslavu uz zakusku. Odmah se, veli, javila za udomiteljicu jer je oduvijek željela imati magaraca, a ovom je zgodom učinila i dobro djelo spasivši simpatične tvrdoglavce od toga da završe u klaonici. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter