Udomiteljstvo kao ljepota davanja

S druženja udomitelja i djece u Rojcu (K. FLEGAR)
S druženja udomitelja i djece u Rojcu (K. FLEGAR)

Blagdansko druženje istarskih udomiteljskih obitelji, sadašnjih i bivših, njihovih prijatelja, donatora i sponzora, održano je u nedjelju u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Zahvalili su im predstavnici Udruge udomitelja Istarske Županije, koja već tradicionalno organizira ovaj događaj, i Humanitarne udruge "Oaza". Sva su djeca, i ona biološka i ona udomljena, dobila poklon - pakete s igračkama i slatkišima te skroman džeparac. Simbolična je božićnica i crvena ruža uručena i samim obiteljima kao znak priznanja za njihov doprinos društvu zbrinjavanjem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Predsjednica Udruge udomitelja Mirjana Bartolić izvijestila je o radu udruge koja djeluje već deset godina i trenutno okuplja 24 obitelji.

Broj udomitelja opada

- Prema dostupnim podacima, u čitavoj Istri udomiteljskih obitelji ima 35 i to 25 na području Pule, šest na području Buja i četiri na području Labina. Broj obitelji, nažalost, opada, a smatram da je to zato što ovdje nema te tradicije i ljudi su zaokupljeni radom u turizmu. Vjerojatno bismo i mi sami trebali proraditi na promociji udomljavanja. Nadamo se da će se nešto promijeniti izmjenom zakona, koja je u pripremi, i omogućiti će profesionalizaciju udomljavanja, rekla je Bartolić.

Napomenula je da bi voljela da se vodstva udruge prihvati netko mlađi i agilan, spreman pripremati projekte i založiti se za pronalazak financijskih sredstava.

- Moj zadatak nije lagan, ali svaki put kad se svi okupimo, susretnemo i razmijenimo iskustva, dobijem ohrabrenje i uvjerena sam da moramo nastaviti. Afirmirajte i pronesite glas o udomiteljstvu kao nečem plemenitom - ljepoti davanja kojom dobivaju svi, i djeca i obitelji koje su im primile, poručila je Bartolić.

Promjena zakona

Tome u prilog govorila su brojna svjedočanstva koja su iznijeli članovi udruge. U prigodnom božićnom programu nastupili su Nataša Krajcar, Jurman Kovačić, njegov sin Matija i Timotej Cesar, Srećko Savretić i Leonarda Budija. Od sponzora su se s roditeljima i djecom, uz domaće kolače koje su sami pripremili, družili pastor Daniel Lustig iz Evanđeoske crkve te Nizozemka Sascha Thijssen, vlasnica pulskog Retro shopa. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter