Udobnost važnija od modernog dizajna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedeca garnitura je dominantan element opreme dnevnog boravka. Dizajn, boja kao i materijal od kojeg je nacinjena, snažno definiraju njenu prisutnost u prostoru. Osim dizajnerskih znacajki, izuzetno je bitna udobnost sjedece garniture, kao i ergonomske znacajke, koje moraju biti prilagodene osobama razlicitih tjelesnih grada.

Jedna od najvecih dilema pri uredenju dnevnog boravka je odabir sjedece garniture, koja najcešce odreduje ili uvelike utjece na stilsku pripadnost interijera. Odabir garniture za sjedenje ovisi prvenstveno o željama i zahtjevima onih koji ce ju koristiti, ali postoje i opca pravila, kojih se poželjno pridržavati, kako bi odabir bio što kvalitetniji.



Dimenzije garnitura su razlicite, a osnovni oblici se nude kroz kutne garniture ili kombinacije dvosjeda, trosjeda i fotelja. Dobra rješenja za manje stambene prostore su razliciti modeli sofa i kauca. Jedan od važnih zahtjeva, koji se postavlja pri odabiru garniture, je zadovoljenje potrebe za pomocnim ležajem, koji nastaje razvlacenjem iste. Pomocni ležaj je najcešce imperativ pri opremanju manjih stambenih prostora u kojima dnevni boravak dobiva povremeno ulogu sobe za goste.

Nacini razvlacenja klub garnitura i njihovog pretvaranja u pomocni ležaj su razlicite. Potrebno je istaknuti da ovakav tip ležaja nije za stalno vec samo povremeno spavanje, jer se nikada ne može postici kvaliteta spavanja kao na pravilno odabranom madracu i podnici. Pomocni ležaj se osigurava izvlacenjem ili spajanjem dodatnog dijela, klik-klak sistemima otklapanja i drugim sofisticiranim nacinima, koji osiguravaju brzu i jednostavnu transformaciju klub garniture u ležaj.



Kada se govori o kvaliteti sjedenja, potrebno je zadovoljiti nekoliko kriterija. Jedan od njih je tvrdoca sjedenja. Iako vam je ponekad ugodno sjesti u meku garnituru, postavlja se pitanje, hoce li vam biti jednako ugodna i udobna nakon dužeg sjedenja. U salonima namještaja su izložene garniture razlicite tvrdoce sjedenja, pa je preporucljivo isprobati sve tipove kako biste osjetili što vam najviše odgovara. Iste modele klub garnitura najcešce možete naruciti u razlicitim tvrdocama sjedenja.

Dubina klub garniture takoder utjece na udobnost sjedenja. Dubina od 80-ak centimetara osigurat ce pravilno sjedenje bez potpore dodatnih jastucica, no one dublje, dimenzije 90 odnosno 100 centimetara, ostavit ce u poluležecem položaju svakoga ispod prosjecne visine od otprilike 185 centimetara. Pravilno sjedenje osigurat ce se u ovom slucaju potpornim jastucicima ili drugim nacinima, koji ce skratiti dubinu sjedenja u željenom trenutku.



Dubina garniture bi trebala biti uvjetovana prostornim mogucnostima. U manje stambene prostore to jest dnevne boravke ne bi trebalo stavljati klub garniture dubine 90 ili 100 centimetara, jer ce zagušiti prostor. Klub garnitura mora biti u skladnom mjerilu s velicinom prostora u koji se postavlja.

Visina i vrsta naslona za leda takoder uvjetuju udobnost sjedenja. Ovisno o gradi pojedinca, netko ce odabrati viši, a netko niži naslon. Najbolje rješenje su klub garniture s mogucnošcu reguliranja visine naslona, jer u konacnici istu garnituru koriste razlicite osobe - clanovi obitelji ili gosti, koji si na taj nacin mogu individualno regulirati visinu. Odlicne mogucnosti pružaju klub garniture, kojima se osim visine naslona za leda, može regulirati i nagib naslona. Ovakvom mogucnošcu reguliranja naslona se može postici najbolja kvaliteta sjedenja, prilagodena svakome.



Dileme pri odabiru klub garniture se postavljaju i pri odabiru kutne garniture ili trosjeda i dvosjeda. Na konacan odabir bi trebale utjecati prostorne mogucnosti. Kutna garnitura zauzima manje mjesta od kombinacije trosjeda i dvosjeda. Ukoliko klub garnituru postavljate slobodno u prostor, a ne vežete ju pozicijski uz okomito postavljene zidove, obavezno odaberite kombinaciju trosjeda i dvosjeda. Naime, kutna garnitura je vrlo zatvorena i masivna forma, koja nije vizualno ugodna kada se postavlja slobodnostojeci u prostor, a pogotovo kada je u odnosu na ulaznu vizuru postavljena svojom stražnjom stranom.

Odabir klub garniture je vrlo važan, jer utjece na udobnost sjedenja, a time i na kvalitetu vremena provedenog u dnevnom boravku. Upravo iz tih razloga, ostavite dovoljno vremena za odabir ovog važnog elementa opremanja prostora. (Monika GALOVIC, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter