Udin&Jazz: Corea, Carter i druge poslastice za ljubitelje jazza


Festival Udin&Jazz 2015 - #ArgentoVivo ove će se godine održati 25. put u otvorenim i zatvorenim prostorima gradova i gradića regije Friuli Venezia Giulia od 24. lipnja do 31. srpnja

Ljubitelji jazza kojih u Istri ne nedostaje vjerojatno već znaju za Festival Udin&Jazz 2015 - #ArgentoVivo koji će se ove godine održati 25. put u otvorenim i zatvorenim prostorima gradova i gradića regije Friuli Venezia Giulia od 24. lipnja do 31. srpnja a na njemu će nastupiti velika imena kao što Chick Corea, Ron Carter, Carl Verheyen, Kurt Rosenwinkel i mnogi drugi. Manifestaciju organizira Associazione Culturale Euritmica uz podršku Regije Friuli Venezia Giulia, Gradskog vijeća Udina i regionalne turističke zajednice, a osim jazz koncerata na programu su i izložba fotografija posvećena 25. godišnjici festivala, filmovi, radionice, tribine i drugi propratni programi.

Manifestaciju otvara Kurt Rosenwinkel Quartet u Teatru Pasolini u mjestu Cervignano del Friuli a predstavit će album "Star of Jupiter".

Program festivala odvijat će se u Palmanovi i Udinama, a vjerojatno najzanimljiviji nastup održat će se u petak 31. srpnja na Piazzale del Castello u Udinama gdje u solo izvedbi za klavirom nastupa legendarni Chick Corea. Osim što je poznat kao jedan od najvećih jazzera, Corea je u povijest ušao i po tome što je 1971. objavio album "Piano improvisations" i tako postao prvi jazzer koji je snimio jedan ovakav album i otvorio vrata jednom potpuno novom podžanru jazza. Prošle godine objavio je novi solo CD "Portraits" i krenuo na svjetsku turneju.

Zanimljiv će sigurno biti i nastup bivšeg člana grupe Supertramp, gitarskog virtuoza Carl Verheyena kojeg zbog svoje sposobnosti da izvodi bilo koji stil svrstavaju među deset najboljih gitarista na svijetu, sa svojim će bendom nastupiti 29. lipnja u dvorištu Palače Morpurgo u sklopu početka europske turneje, a ovo će biti i jedini nastup koji će održati u Italiji. Iste večeri, na istom mjestu nastupa bend predvođen vrhunskim kontrabasistom Ronom Carterom, koji je između ostalog svirao bas u bendu legendarnog Milesa Davisa.

Na festivalu nastupaju i Renato Strukelj Trio feat. Maurizio Giammarco, Massimo De Mattia Trio, Jimi Barbiani Band, Bettina Schelker, Zaninotto-Chico-Watson OrganTrio, Hiromi The Trio project (u kojem je bubnjar Simon Phillips), Enrico Pieranunzi i Bruno Canino, Cateano Veloso i Gilberto Gil?

Ljubiteljima Franka Zappe bit će zacijelo zanimljiv koncert koji će se na Piazzale del Castello u Udinama održati 20. srpnja kada nastupa pijanist Stefano Bollani s bendom te će predstaviti album "Sheik Yer Zappa" objavljen prošle godine.

Ulaznice se mogu nabaviti na internetskim stranicama www.euritmica.it, www.vivaticket.it i www.ticketone.it kao i kod službenih prodavača. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter