Udavio suprugu u snu, ali nije kriv

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanac, koji je u snu udavio suprugu, napustio je sudnicu kao slobodan covjek, nakon što su državni odvjetnici povukli optužnicu.

Brian Thomas (59) iz Neatha u južnom Walesu ubio je svoju suprugu Christinu (57) lani na praznicima. Odvjetništvo je prihvatilo da Thomas pati od poremecaja spavanja te da zato nije mogao kontrolirati svoje tijelo kad je napao suprugu dok su oboje spavali. Thomas je priznao odgovornost, ali je odvjetništvo, umjesto da ga optuži za ubojstvo ili ubojstvo iz nehaja, zatražilo posebnu presudu da nije kriv jer nije ubrojiv, izvijestio je Associated Press.

"Takva presuda odvela bi Thomasa u duševnu bolnicu, no sada je jasno kako psihijatri smatraju da to ne bi imalo ikakva korisna smisla", rekao je državni odvjetnik Iwan Jenkins. "Moram naglasiti da su okolnosti tog slucaja gotovo jedinstvene u Velikoj Britaniji i da u cijelom svijetu ima manje od 50 takvih slucajeva", istaknuo je.

Sudu je receno da je par zaspao u svojoj kamp-kucici kad ih je probudila mladež koja je na parkiralištu divljala svojim automobilom te je otišao na drugo mjesto. No Thomas je nakon toga imao nocnu moru da su mladici provalili u kamp-kucicu, a onda se probudio uz mrtvo tijelo svoje supruge te nazvao policiju.

Sudac visokog suda rekao je Thomasu, koji je u pritvoru od sijecnja, da u ocima zakona nije odgovoran za ono što je ucinio, uz ocjenu da je "pristojan covjek i vjeran suprug". Na saslušanju je receno da je Thomas redovito uzimao lijekove protiv depresije zbog kojih je postao impotentan te da ih je prestao uzimati prije ljetovanja jer je par, koji je u svom domu spavao u odvojenim sobama, poželio biti "intiman". Medicinski su strucnjaci ustvrdili da je nagli prekid uzimanja lijekova mogao uzrokovati nocnu moru.


Podijeli: Facebook Twiter