Udarni vikend na graničnim prijelazima

Kolona od granice protezala se do Kopra (M. MIJOŠEK)
Kolona od granice protezala se do Kopra (M. MIJOŠEK)

Uoči blagdana Velike Gospe i produženog vikenda, i ovoga su nas puta na graničnom prijelazu Kaštel dočekale velike gužve koje su se protezale čak do Kopra sa slovenske strane, dok su prema granici kolone bile dugačke oko 4,5 kilometara. Osim stranaca i veliki je broj Hrvata vikend iskoristio za odmor, te se i iz tog razloga povećao intenzitet prometa na cestama, ali i gužve na graničnim prijelazima. Otvorene su bile po tri trake u oba smjera, a granična je policija regulirala promet na najbolji mogući način. Turisti su strpljivo čekali da se vrate u svoje domovine, dok druge tek čeka odmor.

Ušlo 124.448 stranih gostiju

U petak i subotu do podneva na sva tri granična prijelaza, Kaštel, Plovanija i Požane, ukupno je u zemlju ušlo 131.843, a izašlo 100.015 putnika, doznajemo iz operacijsko-komunikacijskog centra Policijske uprave Istarske. Od toga je ušlo 7.395 domaćih i 124.448 stranih gostiju, a izašlo njih 7.353 domaćih i 92.662 stranaca. Načelnik Policijske postaje Buje, Ante Finderle, nam je rekao da bi ovaj vikend, zaključen s ponedjeljkom, trebao biti udarni.

- U petak preko graničnog prijelaza Kaštel bilježimo 80.000 putnika, a preko graničnog prijelaza Plovanija njih 60.000. Do dva sata u noći s petka na subotu bile su otvorene dvije ulazne trake na Kaštelu i jedna na Plovaniji. U subotu od 7.20 sati na Kaštelu su bile otvorene po tri ulazne i tri izlazne trake. Kraj kolone je u Kopru, dok je na izlazu kolona duga 4,8 kilometara. Sedam traka radi na izlazu s Ipsilona, a svaka od njih je duga po 400 metara, veli Finderle. Od direktora županijske Turističke zajednice, Denisa Ivoševića, doznajemo da je u prvih deset dana kolovoza u Istri ostvareno 2,82 milijuna noćenja, dok je u lani u istom razdoblju ostvareno njih 2,69 milijuna, što znači da je ove godine na Poluotoku ostvareno 120.000 noćenja više, dakle pet posto više u odnosu na lani.

Dobar buking i za posezonu

- I u kolovozu se nastavlja kontinuitet iz srpnja, u kojem smo imali na dnevnoj razini 13.000 gostiju dnevno više nego u istom periodu lani. Vrlo je bitno spomenuti da smo se između 9. i 10. kolovoza približili po prvi puta brojci od 300.000 noćenja u jednom danu te se nadam da će se ta brojka do 15. kolovoza u jednom danu i ostvariti. Kako smo u srpnju po prvi puta u povijesti dostigli brojku od sedam milijuna noćenja, mislim da ćemo u ovoj godini po prvi puta dostići brojku od osam milijuna noćenja. Najave bukinga i dolazaka su, doznajemo od Ivoševića, dobre sve do 20. rujna. 

- Nadamo se kako će nas tada i vrijeme poslužiti, tako da do 15. listopada možemo očekivati lijepa turistička zbivanja u Istri. Naša klasična četiri tržišta ostvaruju najbolje rezultate, i to Njemačka, Austrija, Italija i Slovenija. Međutim, ove godine, kao i prošle, izuzetno dobre rezultate postižu prije svega Britanci, radi novih avio veza koje smo uspostavili s Velikom Britanijom i ugovorima s turoperatorima. Također, tu su i Poljska i Mađarska koje bilježe jako dobre rezultate, te Švedska i Norveška, zaključuje Ivošević. (Tea Grgić)


Podijeli: Facebook Twiter