Udarili temelje suvremene Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Digitalizacija službenih listova Zemaljskog sabora Markgrofovije Istre, studenti koji kreiraju Istrapediju, izložbe, zavicajni kviz i medunarodni znanstveni skup o životu na poluotoku od 1861. do 1918. godine, samo su neki od projekata koji ce se tijekom ove godine održati u sklopu programa obilježavanja 150. godišnjice osnutka Istarskog pokrajinskog sabora, najavili su predstavnici istarskih znanstvenih, kulturnih i obrazovnih institucija te Istarske županije, kao organizatora ovog projekta.

Predstavljanje programa održano je u Istarskoj sabornici u Porecu, gdje je Istarski pokrajinski sabor za vrijeme svoga djelovanja zasjedao.

"Obilježavanje 150. godišnjice osnutka Istarskog pokrajinskog sabora prvenstveno ima za cilj podizanje svijesti o instituciji koja je udarila temelje suvremene Istre, o instituciji koja je važna s obzirom na to da su se tamo dogadala nacionalna sukobljavanja i nacionalna rješenja, ali i važna zbog toga što je donijela odluku o osnivanju ustanova poput pulske bolnice i Sveucilišta te Poljoprivrednog instituta u Porecu.

Sve ovo željeli smo naglasiti, ali ne na nacin da ostane samo na znanstvenoj razini, vec smo to željeli povezati s mladom generacijom. Vjerujemo da cemo kroz svakomjesecna dogadanja tijekom cijele godine medu stanovnicima Istre pobuditi svijest o tome da je ovdje ne tako davno postojala jedna samouprava i jedna mogucnost da sami odlucuju o sebi", rekao je Vladimir Torbica, procelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu.

Slavljenickim programima javnosti ce se nastojati približiti društvena, politicka i gospodarska prošlost Istre vezana uz djelovanje ovog zakonodavnog tijela u drugoj polovici 19. i pocetkom 20. stoljeca.

Prvi projekt iz programa pocinje vec u travnju, kada ce zapoceti digitalizacija, i kasnije putem internetskih stranica, pristup službenim listovima Zemaljskog sabora Markgrofovije Istre. Tajana Ujcic iz Etnografskog muzeja Istre rekla je da službeni listovi sadrže i sve akte Markgrofovije koji su bili upuceni u Sabor te da osim zapisnika sa saborskih sjednica, zakona i odluka, sadrže i izvješca Poglavarstva s prilozima, zapisnike sjednica, izvješca ustanova Markgrofovije te brojne akte raznih komisija i istarskih gradova i opcina.

Ivan Žagar iz Istrapedije istaknuo je da ce uredništvo ove internetske enciklopedije u obilježavanju sudjelovati provedbom akcije tijekom koje ce motivirati studente da svojim radovima pridonesu njenom popunjavanju. Projekt pocinje 4. travnja, u njemu ce moci sudjelovati studenti preddiplomskih i diplomskih studija, a njihov je zadatak prijaviti osobu, pojam, dogadaj ili cinjenicu po vlastitom izboru, koja je posredno ili neposredno povezana s radom Istarskog sabora.

U zgradi Istarske sabornice u Porecu otvorit ce se i jedan od šest info-centara predvidenih projektom Revitas - revitalizacija istarskog zaleda i njegova turizma, koji se provodi u hrvatskoj i slovenskoj Istri. Takoder, u sklopu projekta primjereno ce se urediti podrum Istarske sabornice koja ce postati središnja istarska kušaonica vina.

Pocetak parlamentarnog života u Istri obilježit ce se i u školama, a kako je najavio Daniel Bogešic iz Katolickog društva prosvjetnih djelatnika Istre mons. Antuna Heka, tim povodom organizirat ce se kviz "Krasna zemljo" s ciljem popularizacije zavicajne povijesti. Natjecanje ce se održati u Porecu ujesen, a mogu mu prisustvovati parovi ucenika osmih razreda i maturanti, koji ce provjeravati svoje znanje iz povijesti Istre u 19. stoljecu, s naglaskom na vrijeme osnivanja Sabora.

Maurizio Levak sa Sveucilišta Jurja Dobrile najavio je održavanje medunarodnog znanstvenog skupa u listopadu na kojem ce hrvatski, slovenski, talijanski i austrijski povjesnicari govoriti o politickom životu Istre u drugoj polovici 19. stoljeca i svim sastavnicama njena društvenog razvoja koja su se odrazila i na rad Sabora.

Izložbu o životu u Istri u vrijeme djelovanja Sabora radnog naziva "Perom i šakama" najavio je ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešac. Lajtmotivi izložbe krecu se od politicke propagande, politicara, službenika, preko glasackog prava, školstva, javnih radova i izgradnje do zdravstva, socijalne skrbi te života u oštarijama.

- Kraj programa zakljucit ce izdavanje publikacije o povijesti Istarskog sabora koja ce biti predstavljena u prosincu, rekla je ravnateljica zavicajnog Muzeja Poreštine Elena Uljancic Vekic. Dvojezicno izdanje na hrvatskom i talijanskom jeziku docarat ce široj publici društvenopoliticku povijest Istre usko vezanu uz osnivanje Istarskog sabora, istaknute licnosti koje su obilježile njegov rad i promjene koje je pokrenuo u Istri.

- Mislim da je ovo sjajna prilika da bolje upoznamo našu povijest i da iz nje izvucemo mnoge zakljucke. Iz postojanja Istarskog sabora i njegovog politickog utjecaja i utjecaja na gospodarstvo možemo puno toga nauciti i vjerujem da je ovo dobra prilika da upoznamo svoju povijest, ali i da promišljamo zajednicki svoju buducnost, rekao je nakon predstavljanja programa novinarima župan Ivan Jakovcic.

U projekt su, uz Istarsku županiju i njen Upravni odjel za kulturu, ukljuceni i ministarstva kulture Republike Hrvatske i Republike Slovenije, projekt Revitas, Istrapedia, Istarsko povijesno društvo, Humanisticko društvo Histria, državni arhivi u Pazinu i Rijeci, Sveucilište Jurja Dobrile u Puli, Zavicajni muzej Poreštine, Povijesni muzej Istre, Etnografski muzej Istre, Narodni muzej Labina, Zavicajni muzej grada Rovinja, Središnja knjižnica Srecka Vilharja Kopar, Pokrajinski arhiv u Kopru i Katolicko društvo povijesnih djelatnika Istre.


Podijeli: Facebook Twiter