«Udarac» - pun pogodak!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradsko kazalište lutaka u Splitu bilo je pretijesno da primi sve koji su htjeli pogledati prvu premijeru u produkciji PlayDrame, novog splitskog kazališta koje su osnovali Elvis Bošnjak, Nina Mitrovic i Lina Vengoechea. Hrvatsku praizvedbu «Udarca» Andresa Veiela i Gesine Schmidt postavio je mladi makedonski redatelj Martin Kocovski uz dramaturga Ivana Jercica.

Redatelja - iznimno sklonog Brechtu i suvremenim makedonskim dramaticarima, lani nagradenog na MESS-u za Brechtovu predstavu «Bubnjevi u noci» - privukao je tekst «Udarca», ciji su autori zabilježili iskaze sudionika i posljedicnih žrtava jednog zlocina te od toga materijala nacinili potresnu dokumentarnu dramu, što je rezultiralo njegovom prvom, i to uspješnom režijom u Splitu.

«Udarac» je jedan od najpotresnijih i najizravnijih prikaza maloljetnickog nasilja, nastao prema istinitom dogadaju u Njemackoj. Sudenje trojici mladica, koji su iz dosade i radi zabave ubili svog poznanika, slom njihovih obitelji, dileme oprosta i odgovornosti šire društvene zajednice, neka su od pitanja koja tematizira ovaj tekst. Iako je radnja zapravo teška, publika je bila oduševljena kako visokim glumackim, tako i estetskim dometima koje je postavio autorski tim. U predstavi igraju Trpimir Jurkic, Snježana Sinovcic Šiškov, Lana Hulenic, Anastasija Jankovska, Marko Petric i Duje Grubišic, scenografiju potpisuje Ozren Bakotic, kostimografiju Sonja Obradovic, glazbu Nenad Šiškov, a dizajn svjetla Zoran Mihanovic.

Aplauz na kraju predstave dugo nije jenjavao, a osnivaci PlayDrame pokazali su kako izgleda dobro kazalište! Pun pogodak!


Podijeli: Facebook Twiter