Udar na budžet: Koliko košta oprema djece za školu?

Knjige, bilježnice i školski pribor za uzrast od 1 do 4 razreda košta oko 1.300 kuna (M. MIJOŠEK)
Knjige, bilježnice i školski pribor za uzrast od 1 do 4 razreda košta oko 1.300 kuna (M. MIJOŠEK)

Nakon povratka s godišnjeg odmora slijede glavobolje i novi udar na kućni budžet - priprema djece za školu. Najveći trošak su, dakako, udžbenici i školski pribor, ali da je to jedini trošak, skoro da bi bilo lako.

Dijete, odnosno djecu za školu treba i odjenuti, treba nastaviti s izvanškolskim aktivnostima nakon ljetne pauze, a one uglavnom koštaju oko 200 kuna mjesečno. Troškovi rastu sa starosnom dobi, ali i brojem djece u obitelji, a ukoliko jedan od roditelja nije zaposlen, troškovi kao da se udvostručuju.

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi oko 5.500 kuna, a ukoliko je prima samo jedan od roditelja, što je s obzirom na broj nezaposlenih u Hrvatskoj nerijedak slučaj, a školaraca je dvoje ili više, što drugo reći nego - bankrot.

Za jedno dijete uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, za knjige, bilježnice i školski pribor košta oko 1.000 kuna. Za prvašiće se pritom kupuje i torba (oko 300 kuna), ali nerijetko i za učenike ostalih razreda. Sveukupno, dakle, oko 1.300 kuna, a onda slijedi odjeća i obuća na koju roditelji najčešće potroše od 500 do 1.000 kuna.

Dakle, ispod 2.000 kuna u samom startu teško je poslati prvašića u školu, ali i učenika četvrtog razreda osnovne škole. Ukoliko ih je dvoje u obitelji, uz snalaženje roditelja nabavkom polovnih udžbenika i odjeće od starijeg djeteta ili prijatelja, može se uštedjeti, ali je opet teško provući se bez tri tisuće kuna za dvoje malih školaraca, o trećemu da i ne govorimo.

Udžbenici su za više razrede osnovne škole skuplji, posebice za srednjoškolce, kompleti iznose i do 1.600 kuna. Za starije je učenike skuplja i odjeća i obuća, a često su i zahtjevniji pa neki roditelji na srednjoškolca uoči školske godine potroše i 3.000 kuna.

Mjesečni trošak obitelji uoči školske godine povećava se minimalno na 7, 8 ili 9 tisuća kuna, ovisno o broju djece, što je kudikamo više od prosječne plaće u Hrvatskoj, a dvije prosječne plaće ne mogu pokriti režije kredite i opremanje školaraca u prosječnoj četveročlanoj obitelji.

Dakle, jedna prosječna plaća jedva pokrije troškove opreme za školu za dva školarca, a ostali troškovi koje se također mora platiti, poput režija, hrane i kredita, hrvatske će građane ili pretvoriti u mađioničare ili baciti u još veći bankrot. (B. SAVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter