Udar i na istarsku poljoprivredu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Necemo izaci na ulice. Kad se smanje poticaji, stisnemo zube i radimo. Uzdaj se u se i u svoje kljuse, naš je moto, rekao je Silvano Puhar, maslinar i jedan od cetiri vlasnika vodnjanske uljare San Lorenzo Olive, na naš upit da komentira smanjenje poticaja u poljoprivredi za 40 posto.

- Poticaji su politika, odnosno pridobivanje glasova. Zato do sada nisu bili strukturirani, nego populisticki poticaji. Novac se dobivao vec i za jedan hektar i za jednu kravu. Pritom je bilo puno zloporaba - poticaje su dobivali cak i oni koji nisu imali zemlju, kaže ovaj vodnjanski maslinar.

Puhar i Emanuel Grubic, vlasnik uljare u Balama, smatraju da se poticaji trebaju diferencirati: treba napraviti razliku izmedu proizvodnje kao dopunske djelatnosti i gospodarstava koja žive od poljoprivrede.

- Doci ce do stagnacije u poljoprivrednoj proizvodnji, konstatira Ranko Andelini. Za njegovo gospodarstvo s 14 hektara vinograda smanjenje poticaja znaci 30 tisuca kuna manje na godišnjoj razini. Pokušat ce smanjiti ostale troškove, ali sve ce se to odraziti na poslovanje i ulaganja.

Poznati vinar Moreno Degrassi zbog smanjenja poticaja, ali i zbog drugih poteškoca, nece podizati nove nasade. Još nije dobio poticaje za 2008. godinu za svojih 25 hektara vinograda. lni je od Grada Umaga uzeo u zakup poljoprivredno zemljište, na kojem je želio podici maslinik. Ovih je dana od Grada dobio pismo u kojem ga obavještavaju da prekine svaku aktivnost na tom zemljištu jer ce ono biti prenamijenjeno u industrijsko!

Ovih dana ocekuje se isplata kapitalnih ulaganja za koje su zahtjevi podneseni u sijecnju 2009., za prethodnu godinu. U ožujku ce biti isplacen prvi dio poticaja za podizanje trajnih nasada te poticaja za stoku podnesenih prošle godine. Drugi dio navodno bi trebao stici u svibnju.


Podijeli: Facebook Twiter