"Udaljeni" u neurotičnom Istanbulu


Nagrađivana turska drama "Udaljeni" Nurija Bilgea Ceylana iz 2002. godine prikazat će se preksutra (četvrtak) u 20 sati, uz slobodan ulaz, u Klubodromu Pulske filmske tvornice.

"Udaljeni" su filmska priča o Yusufu (Mehmet Emin Toprak), mladom radniku koji nakon zatvaranja tvornice u kojoj je radio putuje u neurotični Istanbul k rođaku Mahmutu (Muzaffer Özdemir) u potrazi za poslom. Mahmut je dobrostojeći intelektualac i fotograf, dok je Yusuf gotovo nepismen, neobrazovan i neprofinjen. Yusuf pretpostavlja da će se ondje lako zaposliti kao moreplovac, ali u stvarnosti nije tako. Posla nema, a on niti zna kamo dalje, niti ima snage učiniti nešto. Unatoč bogatstvu, Mahmutov život je također besciljan. Njegov je posao, fotografiranje keramičkih pločica, dosadan i daleko od umjetnosti. Osim toga, on gotovo ne uspijeva izraziti emocije prema bivšoj ženi i ljubavnici, i dok se pravi da uživa u redateljima-intelektualcima kao što je Tarkovski, mijenja televizijski kanal kako bi gledao pornografske filmove čim Yusuf izađe iz sobe. Pa ipak, Mahmut se pokušava povezati s Yusufom i povratiti mu ljubav za umjetnost, no pokušaj mu neslavno propada.

Film govori o njihovom odnosu obilježenom neslaganjima - i koji na svjetlo dana iznosi apatiju, strahove, depresiju, suosjećajnost, besciljnost i gubitak kontakta s društvom - ali i o kontrastu između ruralnog i urbanog načina života.

Treći dugometražni film ovog turskog redatelja, scenarista, producenta, montažera, snimatelja i fotografa dobio je 31 nagradu, uključujući onu za najboljeg glumca u Cannesu, Specijalnu nagradu žirija na međunarodnom filmskom festivalu u Chicagu i onu za najbolji balkanski film na međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter