Udahnite novu osobnost svome domu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji dani godine uvijek nas poticu na preispitivanje. Razmišljamo o proteklim mjesecima, o tome što je ucinjeno i što nije, što je moglo biti drugacije, što od naših života želimo iduce godine. Nova godina predstavlja novi pocetak i samim time mogucnost promjene smjera, priliku za nove pristupe i nove ideje.

Ponekad je dovoljno promijeniti okolinu da bismo i sami bili potaknuti osjecati se i djelovati na nov nacin. Transformacija doma, narocito onih prostora u kojima najviše boravimo, poput dnevne sobe, predstavlja znacajan iskorak u tom smislu, bez potrebe da odemo bilo kamo daleko.



Preobražaj interijera može, naravno, ukljucivati kupovinu potpuno novog namještaja, dodataka i dekoracija. Medutim, udahnuti novu osobnost prostoru moguce je i bez tako drasticnih i skupih poduhvata. Prije svega, potrebno je jasno definirati novi ugodaj koji želimo postici. Je li to etno stil, pun toplih prirodnih materijala i zemljanih tonova, ili, pak, dnevni boravak suvremenog duha, s malo namještaja snažnog karaktera? Možda smo poželjeli notu romantike u predstojecim mjesecima pa cemo se odluciti za puno mekanih tkanina, svijetle boje i nježne cvjetne motive.

Suvremeno i ženstveno

Želja za prostranim dnevnim boravkom prepunim svjetlosti, istovremeno živahnim i laganim dovodi nas do izbora bijele boje kao dominantne. Bijeli zidovi, strop i stolarija ucinit ce prostor vecim. Ista boja stolarije i zidova cini je nevidljivom, a iz istog se razloga gube granice izmedu zidova i stropa. Bijela je ne-boja, ne percipiramo je kao prisutnost vec kao prazninu. To automatski stvara dojam prostora bez materijalnih granica oko sebe i naš ce dnevni boravak izgledati veci nego što jest. Namještaj, narocito veliki komadi, takoder su bijeli ili vrlo svijetli. Stapajuci se sa zidom nestaju kao volumen.

Bijela prozracna zavjesa sakriva zid izmedu dva prozora i stvara iluziju kontinuirane staklene stijene, snažno povezujuci interijer s eksterijerom i tako pomaže stvaranju osjecaja prostranosti. Nekoliko detalja u boji, poput stolica obojanih u razlicite boje te šarenih jastuka na kaucu, ugrijavaju i uveseljavaju interijer, dajuci mu razigranu suvremenu notu, dok staklene i porculanske vaze u boji, prazne ili s buketima cvijeca te lampe s velikim sjenilima daruju ženstvenost.



Intimna putovanja

Ljubitelji putovanja i egzoticnih krajeva poželjet ce i u svome domu osjetiti šarm dalekih zemalja. Kako bismo to postigli, nije potrebno uputiti se u Kinu ili u Peru pa cak niti kupiti novi namještaj u vlastitome gradu. Promjena boja te unošenje novih detalja, možda upravo s naših stvarnih putovanja - no isto ce uciniti i sitnice nabavljene na buvljacima ili u etno trgovinama - bit ce sasvim dovoljno.

Bijeli zidovi, strop i stolarija ovoga puta imaju boju. Biramo prigušene tonove za intimnu atmosferu u kontrastima tipicnim za orijentalne ili južne krajeve, ovisno o ukusu. U odabranom je primjeru rijec o sivkastoj boji lavande za drvene elemente (vrata i prozore, štokove i cokle), dok su zidovi obojani osvježavajucom svijetlo zelenom. Prozori su naglašeni, svaki sa svojim komadom prozracnoga platna. Kauc je izvucen na sredinu ispred prozora i prekriven tamnim etno pokrivacem te upotpunjen jastucima prugastih motiva. Dodan je i tepih žarko crvene boje, a crveni je i blagovaonski stol, smješten u suprotnom dijelu prostorije. Tipicni niski stolic zamijenjen je s dva taburea od kojih je jedan kožni, a jedan pleteni. Stare metalne lampe i sitni suveniri dovršavaju dojam egzotike dalekih krajeva.

Udobnost u britanskom stilu

Radosni nered jastuka, tkanina i boja cini britansku cosy atmosferu. Ormarici i konzole ispunjene su sitnim ukrasnim predmetima svih boja i oblika, od svijecnjaka preko vaza do ukrasnih kutijica i slicica. Prozori su ostavljeni praznima, tek se komad narancaste tkanine s cvjetnim dezenom našao u kutu, više kao kromatski naglasak nego kao zastor. Kauc je u potpunosti nestao ispod razlicitih prekrivaca i pregršt jastuka. Jastuci su i na podu, uz kamin, pozivajuci na neformalno druženje na tepihu prepunom ruža. Ovaj stil postižemo slobodnim miješanjem starog i novog, kic predmeta s dizajn komadima, puno tkanine raznih dezena i puno boja. Gornji dio prostorije ostavljen je u potpunosti praznim i bijelim, da bi se zadržala svjetlost i visina interijera.


Podijeli: Facebook Twiter