Učvrstit će napuknute uglove crkve Sv. Marije Magdalene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavlja se obnova kaštela Petrapilosa, tisućljetne utvrde na litici iznad rječice Bračane, nedaleko od sela Opatija. Uprava za zaštitu kulturnih dobara pri Ministarstvu kulture u ovogodišnjem je programu za zaštitu i obnovu objekata kulturne baštine projektima s područja Istarske županije odobrila 6,7 milijun kuna, od toga najviše 400.000 kuna za sanaciju crkve Sv. Marije Magdalene koja se nalazi u korpusu kaštela.

- Radovi na crkvici započinju ovih dana, a izvodit će ih žminjski Kapitel, saznajemo od buzetske pročelnice za društvene djelatnosti Elene Grah Ciliga.

Utrošeno je već 3,5 milijuna kuna

Nakon provedenog postupka javne nabave i odabira izvođača, zatraženo je prethodno odobrenje konzervatora za sanaciju crkve Sv. Marije Magdalene u sklopu kaštela Petrapilosa. - Troškovnikom su predviđeni nužni radovi podziđivanja nestabilnih dijelova zidova, ugradnja štapnih sidara na uglove crkve na kojima su uočene pukotine, fugiranje unutarnjih zidova, te ojačanje drvene krovne konstrukcije, ističu u resornom gradskom odjelu.

Za radove na crkvi Sv. Marije Magdalene, koji su se pokazali nužnima zbog urušavanja u jednom dijelu, sredstva su osigurali Ministarstvo kulture, od kojeg je zatražena prenamjena odobrenih sredstava te Grad Buzet. Tijekom ove godine odrađeni su i arheološki iskopi u dvorištu kaštela.

Tisućljetni kaštel obnavlja se od 2010. godine, a za sada je u njegovu obnovu uloženo 3,5 milijuna kuna, većinom iz proračuna Ministarstva kulture. Procjenjuje se da je za njegovo potpuno stavljanje u funkciju potrebno još desetak milijuna kuna.

Kaštel Petrapilosa jedan je od najatraktivnijih lokaliteta Buzeštine, koji pruža nebrojene mogućnosti u razvijanju kulturne i turističke ponude, naglašava dogradonačelnica Ana Pernić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter