Ucvirken fest: Svi na fritaju i pizzu s čvarcima

U subotu na tržnici 13. ucvirkenfest (M. MIJOŠEK)
U subotu na tržnici 13. ucvirkenfest (M. MIJOŠEK)

Ove subote od 9 do 13 sati na tržnici će se održati 13. ucvirkenfest - festival čvarka i jela od čvaraka. Posjetitelje očekuje pregršt zbivanja, od glazbenog do gastro doživljaja. Kako je rekao jedan od organizatora Budimir Žižović, glavna zvijezda manifestacije je čvarak pa će se Puljani tako moći počastiti fritajom od tisuću jaja i 12 kilograma čvaraka, a imat će prilike kušati nešto potpuno novo - pizzu s čvarcima.

- Čvarak u Istri je sastojak mnogih jela, njih oko 60. Ove smo se godine malo zaigrali i na 13. ucvirkenfestu ćemo spojiti tradiciju sa suvremenom kuhinjom, odnosno napravit ćemo pizzu s čvarcima, kaže Žižović, dodajući da će to zapravo biti natjecanje između pet pizzerija u pripremanju pizze s čvarcima.

U natjecanju će sudjelovat pizzerija iz Karlovca "Mamma mia", zadarska pizzerija "Pet bunara" te tri pulske pizzerije Jupiter, Asterix i Tivoli. Degustacija svih jela od čvaraka je dakako, besplatna.

Direktor Tržnice Renato Perc rekao je da je ponosan što se na pulskoj tržnici nastavlja tradicija ucvirkenfesta, ali sve ostale manifestacije poput "mirisa i okusa Istre" te eko tržnice, smatrajući to lijepim načinom da se obilježi 111. godišnjica postojanja tržnice.

Izvršni organizator iz agencije Avenue Vlado Orlić kazao je da se radi o značajnoj manifestaciji koja se održava već 13. godinu zaredom.

Kaže da su tijekom tih godina prezentirali i degustirali stotinu jela s čavarcima, istaknuvši da je upravo to posebnost manifestacije i Istre jer se drugdje samo jedu čvarci, dok se u Istri jedu jela od čvaraka. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter