UCPIŽ: Nužno nam je potreban terapijski bazen

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Članovi Udruge cerebralne paralize Istarske županije obilježit će ovogodišnji Svjetski dan cerebralne paralize aktivnošću koja im je najznačajnija - plivanjem.

Upravo su u tjednu obilježavanja započeli s takozvanom zimskom sezonom plivanja, koju već sedam godina provode u bazenu Poliklinike Peharec.

Udruga cerebralne paralize IŽ osnovana je prije devet godina, okuplja 50 članova, većinom iz Pule, ali i drugih istarskih gradova. Radi se zapravo o udruzi roditelja koja svojim aktivnostima nastoji poboljšati kvalitetu života djeci oboljelih s cerebralnom paralizom, i njihovim obiteljima tijekom slobodnog vremena, odnosno poslijepodne i za vikende, dakle kada nisu u nekom odgojno-obrazovnom programu vrtića ili škola.

O članovima, njihovim potrebama te aktivnostima udruge doznali smo u razgovoru s predsjednicom Udruge Lorenom Lazarić - Stefanović.

- Ove godine Svjetski dan cerebralne paralize gotovo se poklapa s našim početkom plivanja u zimskoj sezoni, a u sklopu projekta "Plivanje za osobe s posebnim potrebama", odnosno za djecu sa cerebralnom paralizom.

Projekt plivanja provodimo redovito od 2007. godine, pod vodstvom instruktora, a u udruzi ih imamo pet koji su educirani za plivanje po Halliwickovom konceptu. Na plivanje dva puta tjedno dolazi 15-ak djece s težim oštećenjima iz cijele Istre, a budući da se radi o malom bazenu, nemoguć je, nažalost, primitak većeg broja članova. Plivanje, dakle hidroterapija je za osobe oboljele od cerebralne paralize iznimno značajna jer se u toploj vodi mišići i tetive opuštaju, odnosno rastežu te omogućavaju pokrete koje ne mogu "na suhom".

Nužno nam je potreban terapijski bazen, a budući da smo se uključili u Koordinaciju voditelja plivačkih klubova, zalagat ćemo se da se uz gradski, obavezno napravi i jedan manji, terapijski bazen, koji bi udovoljavao uvjetima poput temperature vode od minimalno 32 stupnja Celzijevih, s funkcionalnim pristupom i drugim pogodnostima. Taj bi se bazen mogao koristiti u razne rehabilitacijske i zdravstvene svrhe. Istovremeno, popularizirao bi se Halliwickov koncept koji je značajan u terapiji osoba s posebnim potrebama, ali i drugim oblicima rehabilitacije, navodi Lazarić - Stefanović. (Sanda ROJNIĆ SINKOVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter