Učkarski sajam svake godine sve bolji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijevoj Poklon na gotovo tisuću metara nadmorske visine jučer je ponovno pretvoren u "bilo" regije. Autima, autobusima, na motorima, pješice, na Učku su se slijevale rijeke ljudi iz Istre i Primorja, a sve kako bi ponovno bili dio već tradicionalne manifestacije pod nazivom Učkarski sajam.

Autobusi koji su s opatijske Slatine kretali već u jutarnjim satima bili su dupkom puni, a činjenica da je prijevoz bio besplatan razveselila je mnoge putnike koji su se našli u njemu. Sunčani dan je bio kao stvoren za izlet u prirodi, a učkarska ponuda još se jednom pokazala kao odličan mamac za druženje na otvorenom.

Na osmom izdanju sajma na Poklonu na 36 prodajnih štandova mali proizvođači, obrtnici i obiteljska gospodarstva nudila su široku paletu raznovrsnih proizvoda, počevši od meda, rakija, vina, sireva, kolača, marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitih bilja. Priliku da kupe bar poneki proizvod direktno iz ruku ljudi koji ih proizvode iskoristili su gotovo svi posjetitelji jer, kažu, takvih proizvoda nema u butigama. To tvrdi i Petra Vukičević Brčić iz Opatije koja je na Učku stigla sa suprugom i bebicom u kolicima.

Tradicionalni zanati

– Drugi put sam na Učkarskom sajmu. Predivno vrijeme bilo je idealno za izlet, a ova učkarska ponuda bila je razlog zbog kojeg smo došli baš ovdje. Gledamo da što više vremena provodimo u prirodi i da za našu djecu nabavljamo domaće proizvode. Za sada sam kupila jabuke i marmeladu, istina je da su cijene nešto skuplje, ali smatram da se za kvalitetan proizvod treba izdvojiti nešto više novca. Osim toga, iza eko proizvoda uvijek stoji puno ljudskog truda i rada – rekla je Opatijka dok je obilazila brojne štandove među kojima je bilo i onih izložbenog karaktera.

Tako su se mogle razgledati izložbe tradicionalnih alata, oruđa, posuđa kroz etno zbirku Lovranšćine, tradicionalni zanati kao što su lončarenje na kolu, starinska kovačnica i izrada drvenih bačvi, autohtoni glazbeni instrumenti, izložba gljiva... Već tradicionalno rukavačka Udruga »Domoljub 1909« na učkarskom prijevoju prezentira pravo malo kazalište o tome kako se nekad živjelo na Kvarneru.

– Mi pokažujemo kako se nekad živelo va našen kraje, a ovo leto ćemo parićevat njoki od smokav, njoki z čišpun, marmeladu od smokav, kroštuli. Time ne pokažujemo samo kako se živelo, nego i ča se jilo, ča se delalo pa tako na stole imamo i singericu – rekla je Marijana Kalčić Grlaš iz rukavačke udruge koja već tradicionalno sudjeluje na učkarskoj manifestaciji.

Maslinovo ulje

Među brojnim izlagačima, dio njih imao je i vrlo značajne eko certifikate. Takvu »markicu« na svom je štandu imao i Rasul Maliki, koji je na Učki bio svoj na svome. Njegov OPG Maliki iz Male Učke sa svojim ekološkim ovčjim Učkarskim sirom privlačio je posjetitelje sajma, a na pitanje kakav je taj njegov sir kaže da to treba pitati one koji ga kušaju i kupuju.

– Svako hvali svoj sir, ali neka drugi potvrde kakav je zaista. Za mene je on poseban jer nastaje u nešto drugačijim uvjetima, na nadmorskoj visini koja itekako utječe na njegov okus – rekao je Maliki koji je kilogram prodavao po cijeni od 140 kuna.

Na štandu u njegovoj blizini bila su poslagana maslinova ulja obrta Torkop iz Buzeta. Vlasnik obrta Sergio Černeka ispričao je kako prvi put sudjeluje na sajmu i kako je izuzetno zadovoljan odazivom posjetitelja.

– Ovo je najsjevernije ulje u Istri, a što je ulje proizvedeno sjevernije to je kvaliteta bolja. Već sedam godina smo u svjetskom vodiču maslinovih lja i redovito među top deset proizvođača u Istri – ispričao je Černeka.

Vlastiti proizvodi

Takvih i sličnih priča proizvođača iz šire regije bilo je na svakom koraku jer upravo to je jedan od razloga nastajanja ovog sajma pred punih osam godina. Intencija je zapravo bila lokalnim proizvođačima omogućiti što bolji plasman i prodaju vlastitih proizvoda, a u isto vrijeme posjetiteljima približiti kulturnu i tradicijsku baštinu Učke i okolnih područja. To sve dodatno »začinjeno« s dobrom zabavom, odličnom gastro ponudom (lovačkim kotlićem, kapuzom i kobasicama, ali i ribama) koja je mirisima mamila posjetitelje i prizvala brojne stanovnike regije pa su tako zabilježeni i oni uvijek dragi slučajni susreti starih prijatelja. Zbog svega toga i ove godine na Učku je stigla Velda Brezac iz Labina.

– Svake godine dolazim na Učkarski sajam i svake je godine sve bolje i bolje. Dolazim radi ambijenta, radi prirode i da vidim kako se nekada davno živjelo. Evo počela sam s kavom spravljenom po starinsku, a sada prelazim na štand preko, na lovački kotlić – rekla je Brezac.

Programi i sadržaji na Učki nizali su se do večernjih sati, među kojima je bilo i onih atraktivnih djeci. Zasigurno ono što već godinama plijeni pažnju najmlađih posjetitelja je tor sa domaćim životinjama. Glavne zvijezde bar u dječjim očima bili su boškarin – istarsko govedo, ali i istarski tovar, i koza, no i neke druge veličinom nešto sitnije domaće životinje. (Marina KIRIGIN)


Podijeli: Facebook Twiter