Učkarska tradicija na miljar metri zgor mora

Učkarski sajam na Poklonu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Učkarski sajam na Poklonu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Učkarski sajam koji će se u svom devetom izdanju održati ove nedjelje od 10 do 20 sati na prijevoju Poklon, na spoju Istarske i Primorsko goranske županije, predstavit će kulturnu i tradicijsku baštinu Učke i okolnih područja, a lokalnim proizvođačima omogućiti plasman i prodaju domaćih proizvoda.

- Sajam svake godine posjeti oko osam tisuća posjetitelja, pa takav posjet očekujemo i ove godine, istaknuo je ravnatelj Javne ustanove Park Prirode Učka Egon Vasilić. Od novosti izdvojio je igru "Šumski lov na blago" u kojoj će timovi od tri do četiri igrača moći rješavati zagonetke, pronalaziti tragove i istraživati skrovite dijelove Učke.

U sklopu najviše istarske fešte koja se održava na 922 metara nadmorske visine, postavit će se više od 35 prodajnih štandova malih proizvođača, obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva sa širokom paletom raznovrsnih proizvoda, počevši od meda, rakija, vina, sireva, kolača, marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja. Prilika je to da se kupe domaći proizvodi kojih najčešće nema u trgovinama široke potrošnje. Moći će se razgledati izložba tradicionalnih alata, oruđa i posuđa kroz etno zbirku Lovranšćine, tradicionalni zanati kao što su lončarenje na kolu i izrada drvenih bačvi, autohtoni glazbeni instrumenti i njihova izrada, izložba nekadašnjeg seoskog načina života, a predstaviti će se i Nacionalni park Sjeverni Velebit koji je ovogodišnji gost Učkarskog sajma. Pažnju najmlađih zasigurno će privući tor s domaćim životinjama. Istarsko govedo - boškarin, istarska ovca - pramenka, domaća krava, istarski tovar i naravno koza i ove će godine svakako biti među glavnim sajamskim "zvijezdama". U učionici u prirodi u 11 sati Teatar Oz  održat će predstavu za djecu "Pra priče". U 13 sati slijede edukativna predavanja; Viviana Brkarić i Adrijana Gabriš iz Udruge "Spod Učke", održat će predavanje "Vlaški i žejanski - jezično blago podnožja Učke i Ćićarije", u 14 sati na rasporedu je tema "Ruralni razvoj vođen zajednicom do 2020.godine" - predstavljanje Lokalnih akcijskih grupa "Istočna Istra", "Središnja Istra" i "Terra liburna", a u 15 sati na temu "Oprostite...a kako do vrha Učke?" govorit će Nataša Babić iz Muzeja turizma, Opatija. Kulturno zabavni program počinje u 13.30 sati, a nastupaju klape Volosko iz Voloska i Skalin iz Matulji, KUD "Mate Balota" iz Raklja, Feralić iz Buzeta, OŠ "Mošćenička Draga"  -lutkarskom predstavom "More i mornari". Od 17.30 sati nastup je Maura Staraja & La Banda , a program vodi Mario Lipovšek- Battifiaca.

Na sajam autom, biciklom ili pješke

U nedjelju će se starom cestom preko Učke prometovat jednosmjerno, iz smjera Istre prema Kvarneru. Posjetitelji sajma dobit će bon, tako da će za prolazak kroz tunel Učka plaćati sponzoriranu cijenu cestarine od 10 kuna za 1 i 1a kategoriju vozila. U organizaciji planinarskih društava "Knezgrad" iz Lovrana i "Opatija" iz Opatije, na sajam se može doći pješice. Polasci su u 8 sati iz Opatije i 10.15 sati iz Lignja. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter