Uckari prikazali stoljetnu tradiciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S istarske i liburnijske strane na Ucku su se tijekom nedjelje slijevale rijeke posjetitelja, procjenjuje se i više od desetak tisuca, ne bi li na prijevoju Poklon, na 922 metra nadmorske visine, uživali u prekrasnoj prirodi i ponudi cetvrtog Uckarskog sajma - etnološkoj baštini, tradicijskoj hrani, starim zanatima, glazbi i obicajima.

Promet se starom cestom preko Ucke, iz smjera Veprinca prema Istri, odvijao jednosmjerno, a za prolazak kroz tunel posjetitelji su placali sponzoriranu cijenu. Premda je organizacija bila odlicna, mnogi su morali ostaviti svoje limene ljubimce nekoliko kilometara ispod Poklona i na sajam doci pješice.

S druge strane, rekao nam je Sveto Dušanic iz Umaga, istarskim planinarima iz HPD-a Planik nije bio problem iz Lignja do Poklona pješaciti dva sata.

Tu su znatiželjnici mogli nauciti nešto više o tradicionalnim zanimanjima Uckara. Obradu vune po starinski pokazale su im Lanišcanke iz cicskog Dnevnog boravka.

"More se svašta delat, more se plest kalcete, maje, barete… se to se more od vune delat", nabrojala nam je 78-godišnja Dragica Božic iz Rašpora.

"Sajam je dao znacajan doprinos valorizaciji proizvoda koji se rade na tradicionalan nacin. Broj posjetitelja iz godine u godinu sve je veci i uvjeren sam da ce za desetak godina ovaj sajam biti jedan od najpoznatijih na podrucju dviju županija", izjavio je procelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolovic.

"Sama cinjenica da svake godine sajam pohodi nekoliko tisuca posjetitelja upucuje na dobru koncepciju, ali i na to da su ljudi željni manifestacija ovakve vrste", veli ravnateljica JU-a Park prirode Ucka Suzi Petricic.

Na 30-ak štandova trgovci su zadovoljno trljali ruke. U ponudi su bili okusi i mirisi uckarskog kraja - med, ovcji, kravlji i kozji sir, proizvodi od puževa, vino i rakije svih vrsta, istarski pršut, brgujski kapuz, marmelade i sirupi, kolaci, maslinovo ulje, proizvodi od ljekovitog bilja, domace salame i mesni proizvodi, smokvenjak pa cak i prirodna preparativna kozmetika.

Za dobar štimung pobrinuli su se klapa Boškarin, mali harmonikaš Benjamin Klanjac na trieštini, sastav Gunjci iz Roca, folklorni ansambl Zora i Anelidi.


Podijeli: Facebook Twiter