Učka: Stari peradarnik postaje centar za posjetitelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Park prirode Učka u istoimenom planinskom masivu na razmeđi Istre i Kvarnera koji se proteže na 160 četvornih kilometara površine i predstavlja jedinstven fenomen prirodne raznolikosti, godišnje obiđe više od 30.000 posjetitelja iz cijelog svijeta, a uskoro bi im na raspolaganju mogao biti suvremeni posjetiteljski centar na prijevoju Poklon. Projekt temeljite rekonstrukcije nekadašnje gospodarske zgrade za uzgoj peradi i njene prenamijene u moderan centar za posjetitelje, kandidirat će se na EU fondove.

Čeka se natječaj

- U tijeku je poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, odnosno natječaj za projekte promicanja održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, na kojeg ćemo kandidati projekt uređenja Centra za posjetitelje. Visitor centar jedan je od elementa, ujedno i osnovica projekta šireg naziva "Učka 360°". Projektom se namjerava doprinijeti unapređenju sustava posjećivanja i edukacije u Parku prirode Učka. Njegova se sveukupna vrijednost procjenjuje na oko 45 milijuna kuna, a u najvećem dijelu riječ je o bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova EU, izjavio je ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić. Natječaj je otvoren do kraja listopada ove godine tako da bi prođe li sve u skladu s očekivanjima, sami radovi mogli započeti sredinom iduće godine.

Visitor centar zamišljen je kao središnje mjesto posjećivanja, mjesto gdje će posjetitelji dobiti sve informacije i odakle će odlaziti u razgledavanje Učke. Zgrada nekadašnjeg peradarnika u vlasništvu je Javne ustanove, a nakon rekonstrukcije protezat će se na oko 1.200 četvornih metara površine. Obuhvaćat će interpretacijsko prezentacijski dio, muzejski prostor za prezentaciju prirodne i kulturne baštine Parka prirode Učka i okolice. Značaj dio prostora predviđen je za edukacijske sadržaje namijenjene djeci. U centru će uz ostale sadržaje svoje mjesto naći i sjedište Parka prirode Učka, koje se trenutno nalazi u zgradi Društvenog doma u Lignju, a predviđeni su i ugostiteljski sadržaji. Planiran je manji smještajni objekt, jedan apartman za potrebe smještaja istraživača i drugih znanstvenika.

Centar za posjetitelje kapitalan je projekt kojeg u Javnoj ustanovi Park prirode Učka pripremaju više od deset godina. Građevinsku dozvolu ishodovali su 2012. godine no s obzirom se dugo čekalo na raspisivanje natječaja, u međuvremenu se pristupilo izmjenama glavnog projekta u smislu poboljšanja energetske učinkovitosti zgrade. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter