Ucka se sprema za invaziju izletnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proljece je zašlo i u park prirode Ucka. Završni radovi uoci starta sezone odvijaju se na nekoliko lokacija. U budenje prirode uklopili su se i djelatnici parka koji pripremaju suvenirnice za otvaranje, završeno je uredenje mnogih površina, a ocekuju se i prvi izletnici, tocnije prava invazija izletnika, ljubitelja prirode na 1. svibanj - Praznik rada.

Na Poklonu, na rubu šume Mirko Zrinšcak radi na drvenom postavu vec mjesec i pol dana. Za desetak dana Ucka ce biti bogatija za još jedan edukativni sadržaj. Rijec je o postavu na otvorenom pod nazivom "Oko Ucke" koji se sastoji od cetrnaest drvenih dvometarskih postamenata cije je oblikovanje prepušteno kiparu s Ucke, a ciji je idejni projekt napravila supruga kipara Marina Banic Zrinšcak.



- Drveni postamenti rasporedeni su u obliku oka, a svaki od njih dobit ce plocu koja ce govoriti o nekoj karakteristici Ucke. Unutar svega bit ce drvene klupe i kamen predviden za odmorište, objasnio je Zrinšcak, kojeg smo zatekli kako oblikuje drvene grede hrasta lužnjaka. Projekt je financiran NIP zajmom Svjetske banke u iznosu od 600.000 kuna.

- Paleta proizvoda-suvenira sve je šira, a takvi suveniri mogu se kupiti samo na podrucju parka prirode. Ove godine dali smo izraditi i nešto više uporabnih suvenira, termosica, majica, kapa, šalica, torbi s logom ili obilježjima parka prirode, a florom i faunom, zašticenim vrstama, kaže Suzi Petricic, ravnateljica parka prirode Ucka.



Dodaje da je u kuli na vrhu Ucke na 1.401 metru nadmorske visine postavljena i izložba leptira parka prirode koja je uvod u izdavanje knjige o leptirima koji obitavaju na podrucju Ucke, a što je rezultat cetverogodišnjeg istraživanja.

Ono što nedostaje parku jest visitor center, mjesto gdje posjetitelj može doživjeti park u malom kroz multimedijalne i druge eksponate, kaže ravnateljica te dodaje da je kod izrade prostornog plana objekt zapuštenog peradarnika u blizini Poklona dobio tu namjenu.

- Prošlo je osam godina od kada je zapocet projekt. Rješavali su se vlasnicki i imovinskopravni odnosi. Ishodovali smo lokacijsku dozvolu, izradili glavni projekt i proteklog tjedna smo dobili potvrdu glavnog projekta.

Napravljen je velik korak naprijed i sada dolazi u pitanje financiranje. S resornim ministarstvom treba vidjeti postoji li kakva mogucnost da se kandidiramo kroz fondove EU-a, kaže Petricic.

Peradarnik koji se prostire na 500-tinjak kvadrata tako bi u buducnosti mogao postati impresivan prostor sa suvenirnicom, ugostiteljskim objektom, visitor centrom.


Podijeli: Facebook Twiter