Ucka: Predstavljeno specijalno evakucijsko vozilo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Specijalno evakuacijsko vozilo Bina-Istre za spašavanje ugroženih putnika iz tunela vrijedno 3,5 milijuna kuna predstavljeno je u cetvrtak ispred tunela Ucke.

Sve je napravljeno u Hrvatskoj, od ideje, dizajna, pogona, samog vozila, spajanja kabina i dogradnje. Jedino su kabine od Iveca, kazao nam je projektant vozila Goran Kukec iz zagrebacke tvrtke Ziegler.

Moderno evakuacijsko vozilo na elektropogon projektirano je za primanje 12 unesrecenih osoba, po potrebi i više, a potpuno je izolirano od vanjskih utjecaja kao što su visoka temperatura, dim, odnosno nedostatak kisika.



Da se ne bi okretalo u tunelu prilikom intervencije, sadrži dvostruku upravljacku kabinu s oba kraja vozila. Opremljeno je infracrvenim kamerama, što vozacu olakšava upravljanje vozilom u uvjetima smanjene vidljivosti.

Nakon prigodnih govora u za tu priliku postavljenom šatoru ispred tunela, za novinare te vatrogasce i policajce cije postaje gravitiraju Ucki uprilicena je pokazna vožnja u specijalnom tunelskom vozilu, jedinstvenom i u europskim razmjerima.

Nakon vožnje kroz tunel na rijeckoj su strani prezentirani moderno navalno vozilo i još jedno pratece vozilo koja ce u pravilu sudjelovati u intervencijama s evakuacijskim vozilom.



- Uspostavili smo poseban program sigurnosti prometovanja na Ipsilonu koji prati europske smjernice sigurnosti cestovnog prometa, kazao je clan uprave Bina Istre Upravljanje i održavanje Christian Santaleza.

- Na Ipsilonu se konstantno nalaze tri ophodarske ekipe koje brinu o uvjetima na cesti. Lani su u pet tisuca navrata pružili pomoc korisnicima Ipsilona, a vrijeme intervencije iznosilo je oko 12 minuta, što je na razini onoga na drugim europskim autoputovima. U zadnje tri godine u zonama dogradnje autoceste nije zabilježena niti jedna prometna nezgoda, pohvalio se Santaleza.

- Lani smo na Ipsilonu zabilježili više od 7,5 milijuna putovanja, a registrirano je nešto više od stotinu prometnih nezgoda. To je zadovoljavajuce, ali novim mjerama nastojimo i još smanjiti taj broj, nastavio je Santaleza.

Kada se spominje tunel Ucka, tu su brojke još bolje. U 30 godina kroz njega je prošlo više od 50 milijuna vozila, a kroz to vrijeme nije zabilježena nijedna teška prometna nezgoda. (A. DAGOSTIN, snimio M. ANGELINI)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter