Učka: Poginuo speleolog Ruggero Vretenar iz Gračišća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pećini nedaleko od mjesta Brest pod Učkom u subotu je oko 21 sat smrtno stradao 54-godišnji Ruggero Vretenar, član Speleološkog društva Gračišće.

Da bi se razjasnile sve okolnosti stradavanja, njegovo je tijelo nakon izvlačenja iz pećine prevezeno na odjel patologije pulske Opće bolnice gdje će biti obavljena obdukcija.

Prema informacijama koje smo dobili od Suzane Sokač iz PU istarske, policiji je u subotu oko 21.30 dojavljeno za stradavanje speleologa te su odmah na mjesto događaja upućeni policija, vatrogasci, hitna medicinska pomoć i pripadnici Gorske službe spašavanja.

Policija je očevidom utvrdila da su se u pećinu oko 21 sat uputila trojica pripadnika Speleološkog društva Gračišće te da je u jednom trenu 54-godišnjak pao i smrtno stradao. Dodaju da su speleolozi u pećini bili u sklopu svojih redovnih aktivnosti.

Iz GSS-a doznajemo pak da je njima stigla dojava da se Vretenar poskliznuo i udario glavom te da je u nesvijesti. Na teren su poslana šestorica pripadnika GSS-a s područja Pazina, a da ne bi lutali područjem na kojem postoji više pećina i speleoloških objekata, s njima je na terenu bio i jedan član Speleološkog društva Istra, no kada su već bili blizu pozicije, GSS-u je javljeno da je stradali speleolog preminuo.

Uz pomoć vatrogasaca GSS-ovci su tijelo stradalog izvukli iz pećine oko 2.30 sati u nedjelju te je na mjestu događaja mrtvozornik pregledao tijelo i konstatirao njegovu smrt, nakon čega je prevezen na patologiju u Pulu.

Od Vedrana Putinje iz Speleološkog društva Gračišće doznajemo pak da postoji mogućnost da Vretenar nije poginuo od ozljede koju je dobio kad se poskliznuo jer mu je navodno trenutak prije pozlilo.

Tragičan događaj zbio se na 15-ak metara od ulaza u pećinu kada su trojica speleologa unutra bili možda oko pola sata. Od Putinje doznajmo da je riječ o prilično jednostavnoj pećini u koju se može ući čak i bez opreme.

Također doznajemo da je Vretenar već više godina u invalidskoj mirovini koju je zaradio radeći u rudniku na području Labina te da se speleologijom počeo baviti prije četiri godine kada je i osnovano ovo najmlađe speleološko društvo u Istri, koje ima 22 člana.

Speleolozi koji su se u vrijeme nesreće nalazili u pećini s Vretenarom još uvijek su u šoku kao i ostali članovi društva, od kojih smo doznali da će pogreb Ruggera Vretenara biti u utorak. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter