Učka "pod povećalom" ornitologa

Roman Šušković-Stipanović (A. BANČIĆ)
Roman Šušković-Stipanović (A. BANČIĆ)

Više od 1.500 ptica prstenovano je na Učki tijekom zadnja dva mjeseca. Javna ustanova "Park prirode Učka" u suradnji s ornitolozima iz Udruge BIOM petnaestu godinu za redom organizirala je učkarski Ornitološki kamp s ciljem praćenja jesenske selidbe ptica i njihova prstenovanja. Pokazalo se da su najbrojniji crvendaći, a raste broj batokljuna.

Kamp kraj lokve Rovozna

Značajan broj prstenovanih ptica netipičan je za učkarska staništa, poput cvrčića, tri vrste trstenjaka koji inače žive u trski ili male muharice koja rijetko zalazi u Hrvatsku budući da prezimljuje u Indiji. Ptice, kažu u JU Park prirode Učka, većinom zalutaju jer su mlade pa ne znaju kamo trebaju letjeti ili ispituju nove selidbene putove ili ih jednostavno nepovoljni vremenski uvjeti prisile na slijetanje.

- Ornitološki kamp bio je otvoren od 18. kolovoza do 5. listopada, a istraživači su boravili na južnom dijelu Parka prirode, pokraj lokve Rovozna, te pomoću četrnaest okomitih ptičarskih mreža hvatali i prstenovali ptice koje se sele u toplije krajeve istražujući pri tome njihove selidbene putove. Time smo nastavili dugogodišnju tradiciju zahvaljujući kojoj imamo izvrsne znanstvene rezultate te se već mogu utvrditi određeni trendovi u migracijskim putovima, izjavio je ravnatelj JU Park prirode Učka Egon Vasilić.

Pticama koje na lokvu Rovoznu dolete napojiti se i pritom se zapletu u fine niti ptičarske mreže, odredi se vrsta, spol, dob, na nogu im se pričvrsti prsten te ih se u najkraćem roku neozlijeđene pušta na slobodu. Prstenovačima je u radu pomoglo 30-ak volontera, a mogli su im se pridružiti i drugi znatiželjnici. Uvjet je bio da se pridržavaju pravila u ophođenju sa životinjama i pravila ponašanja u kampu.

Grabežljivice u preletu

Osim ptica koje su se uhvatile u mrežu, promatrale su se i ptice koje Učku prelijeću, a od kojih su najbrojnije grabežljivice - bjeloglavi supovi, eje, suri orlovi, orlovi zmijari, sivi sokoli i vjetruše. Prstenovački kamp Udruge BIOM uz lokvu Rovoznu posjetili su učenici iz osnovnih škola članica "Mreže škola Parka prirode Učka" kako bi stekli nova znanja o pticama, njihovim staništima i jesenskoj selidbi te iz blizine vidjeli brojne ptičje vrste i upoznali se s prstenovanjem. U kutku gotovo netaknute prirode učenici i njihovi učitelji obogatili su se novim spoznajama o pticama s ciljem da ih bolje upoznaju kako bi ih znali zaštititi. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter