Ucka ocima austrijskih umjetnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Ujedinjenih naroda u Becu svecano je otvorena izložba "Park prirode Ucka ocima umjetnika". Austrijskoj publici predstavljeno je cetrdesetak umjetnickih djela desetak austrijskih akademskih slikara. Okupljeni u koloniju, inspiraciju za svoj umjetnicki rad i likovno stvaranje pronašli su upravo na Ucki i svoje impresije prenijeli u razlicitim tehnikama: ulju na platnu, akrilu na platnu, bakropisu, akvarelu, pastelima i miješanoj tehnici.

Izložba ciju organizaciju potpisuju Javna ustanova Park prirode Ucka, Stalna misija RH pri OESS-u, UN-u i drugim medunarodnim organizacijama u Becu, Veleposlanstvo RH u Austriji i Katedra Cakavskog sabora opcine Mošcenicka Draga, sastavni je dio projekta koji je Javna ustanova Park prirode Ucka s kolonijom slikara zapocela još prije cetiri godine.

Slikari su tijekom dvije godine u više navrata posjetili Park prirode Ucku te svoje umjetnicko videnje Ucke i Cicarije prenosili na slikarsko platno.

Clanovi likovne kolonije "Slikari nacionalnih parkova", deset austrijskih akademskih slikara kojima se pridružila akademska slikarica iz Opatije Miljenka Šepic, nazivaju se slikarima zašticenih podrucja koji svojim umjetnickim djelovanjem žele doprinijeti promociji i zaštiti prirodnih ljepota te razvoju svijesti o potrebi zaštite prirode.

- Izložbi u Becu prethodile su dvije izložbe u Hrvatskoj i to u Mošcenicama i Opatiji, a posebno nam je drago da projekt završimo u Becu i ljepote Ucke predstavimo u tako znacajnoj instituciji kao što je UN-ovo sjedište, istaknula je na otvaranju izložbe ravnateljica Parka prirode Ucka Suzi Petricic.

Ljepota prirode, rekla je Petricic, ne poznaje granice. Zahvalila se koloniji austrijskih slikara što su izabrali upravo Ucku kao temu svoga rada i time pridonijeli kako promociji tako zaštiti i ocuvanju zašticenog podrucja.

U nazocnosti hrvatskog veleposlanika u Austriji Gordana Bakote i direktora ureda Hrvatske turisticke zajednice u Becu Ranka Vlatkovica te brojnih uzvanika, izložbu je otvorio šef Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim medunarodnim organizacijama u Becu, veleposlanik Neven Madey. Istaknuo je da ovakvi kulturni dogadaji Hrvatskoj kao clanici UN-a služe na cast te da ce izložena djela s motivima Ucke zasigurno skrenuti pozornost i izazvati divljenje brojnih zaposlenika i posjetitelja beckog sjedišta UN-a, a neke od njih možda i potaknuti da posjete Lijepu našu.

Na izložbi su izloženi i promidžbeni materijali Parka prirode Ucka, pa je ona ujedno i turisticka promocija Hrvatske, a u Vienna International centru u Becu može se pogledati do 25. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter