Učka dobiva suvremeni Centar za posjetitelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kroz koju godinu Učka će dobiti suvremeni Centar za posjetitelje. Procjenjuje se da će temeljita rekonstrukcija nekadašnje gospodarske zgrade za uzgoj peradi na prijevoju Poklon, koja će se prenamijeniti u moderan Centar za posjetitelje, koštati vrtoglavih 3,5 milijuna eura. U Javnoj ustanovi Park prirode Učka , kaže ravnatelj Egon Vasilić, očekuju da će sredstva osigurati kroz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a jedan dio planiraju kandidirati za sufinanciranje iz strukturnih fondova Europske unije.

Dobivene sve potrebne dozvole

Zgrada nekadašnjeg peradarnika u vlasništvu je Javne ustanove, a nakon rekonstrukcije protezat će se na 1.200 četvornih metara površine. U njoj bi uz ostale sadržaje svoje mjesto moglo naći i sjedište Parka prirode Učka, koje se trenutno nalazi u zgradi Društvenog doma u Lignju. Zamišljena je kao centralno mjesto u parku, mjesto prirodnih i kulturnih vrijednosti, od kuda će posjetitelji dalje nastaviti istraživati prostor i uživati u tome što Učka nudi.

- Uređenje visitor centra jedan je od najvećih projekata na kojem radimo zadnjih sedam, osam godina, od rješavanja imovinsko - pravnih odnosa, idejnog rješenja, lokacijske dozvole, građevinske, a sada smo pri kraju ishodili smo sve potrebne dozvole. Upravo radimo na projektu unutarnjeg uređenja muzejskog prostora, onog dijela koji je namijenjen prezentaciji prirodne i kulturne baštine Parka prirode Učka i okolice. Osmišljavamo način prezentacije i interaktivne sadržaje koji će ovisiti i o prikupljenom materijalu. Dobijemo li, primjerice, odlične glazbene zapise, prezentirat ćemo ih na suvremeni način, kaže Vasilić.

Prikuplja se materijal za muzej

U budućem Centru za posjetitelje pod jednim krovom naći će se razne cjeline, a jedan dio muzejskog postava, pod nazivom Inspiracija, prikazat će glasovite osobe, umjetnike, botaničare, istraživače, znanstvenike, pojedince kojima je planina Učka bila inspirativna. Ujedno, prezentirat će se i početak alpinizma, planinarstva i turizma na Učki, a koji su u izravnoj vezi s razvitkom turizma na Opatijskoj rivijeri.

Za ilustraciju će se koristiti kartografski prikazi i dokumenti, ilustracije, stare razglednice, video i audio zapisi, stari isječci iz novina i drugo, pa su u Parku prirode Učka uputili poziv svim ljubiteljima Učke i Ćićarije da im pomognu u prikupljanju materijala kako bi Učku što bolje i cjelovitije predstavili kroz muzejski postav. Dobrodošle su pjesme, stihovi, citati, neka zanimljivost o Učki i Ćićariji, a koja se može potkrijepiti činjenično, neki zanimljiv video ili audio zapis, stara fotografija, razglednica, slika…(G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter