Uciteljima u boravku manja placa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastavnicima u produženim boravcima pulskih osnovnih škola ovoga su mjeseca place trebale biti umanjene za 20 posto. Potvrdili su nam to iz racunovodstva jedne škole rekavši da im je Grad poslao za toliko smanjene subvencije za travanj, tek uz obavijest koja se ne može okarakterizirati drugacije nego "kukanjem zbog teške situacije i nedovoljno novca".

Kako doznajemo, neke su škole tu obavijest naprosto ignorirale i iz unutarnjih rezervi uciteljima isplatile punu placu, no iduci mjesec to nece moci te ce o svemu tražiti službeno ocitovanje Grada. Smatraju da ne mogu uskratiti nekome punu placu tek na osnovi odaslane obavijesti te su na ovaj nacin ucitelji u produženim boravcima stavljeni u diskriminirajuci položaj u odnosu na ostale radnike u školi.

U školama isticu da su ucitelji koji rade u produženim boravcima u pravima i obvezama isti kao i ostali ucitelji u školi koji su na placi Ministarstva školstva, s tom razlikom što su oni na platnoj listi Grada.

Zašto je došlo do smanjenja subvencija i je li ono jednokratno ili ce trajati više mjeseci, pitali smo nadležnog procelnika Erika Lukšica, no on nam je najprije odgovorio da Grad nema instrumenta kojim bi utjecao na place tih ucitelja, a zatim da je istina da su dotacije Grada prema osnovnim školama nešto smanjene.

Pojašnjenje zašto je do toga došlo i koliko nastavnika radi u produženim boravcima, nismo uspjeli dobiti jer je procelnik žurio na zakazani sastanak, pa su nam odgovori obecani iduci tjedan. Neslužbeno smo pak doznali da ucitelja u produženim boravcima ima oko 17 te rade u školi Centar, Šijana, Veli Vrh, Stoja, Kaštanjer te u Talijanskoj osnovnoj školi "Giuseppina Martinuzzi".


Podijeli: Facebook Twiter