Uciteljima i profesorima od kolovoza manje place

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pokušaj dogovora Vlade sa sindikatima obrazovne vertikale i strukovnim sindikatom medicinskih sestara, okupljenim u Maticu hrvatskih sindikata, propao je i u produžetku. Cetiri sindikata odbila su na pregovorima u ponedjeljak potpisati dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru, kao i Sporazum o placama koji se odnosi samo na obrazovni sustav.

Vlada je, uz podršku sindikata kulture, zdravstva i socijalne skrbi, koji su izmjene TKU-a prihvatili prošli tjedan, bila spremna izraditi još jedan dodatak TKU-u u kojem bi izrijekom stajalo da se institut božicnice, regresa i jubilarne nagrade ne ukida trajno, vec ce se o povratu tih prava razgovarati ovisno o ekonomskoj situaciji. Dakle, rijec je o pravima, a ne o povratu novca, kako inzistira dio sindikata.

Sindikatima je, prema rijecima ministra rada i socijalne skrbi Miranda Mrsica, ponuden i time-out od 24 sata da sa svojim tijelima razmotre ponudu i eventualno promijene smjer pregovora. No, kako je kazao ministar, oni su to odbili, dok su predstavnici obrazovne vertikale ponavljali da za tu ponudu prvi put cuju. Njihove kolege potpisnici dodatka TKU-u dobacivali su im da ne govore istinu.

Odluka arbitra bit ce konacna, a on može presuditi da se dodatak TKU-u odnosi na sve u javnim službama ili da su sindikati Matice u pravu. Vlada ce isplatiti povecanje od 2,3 posto na place u kompletnom obrazovnom sustavu na srpanjskoj placi jer je na to važeci sporazum obvezuje. Medutim, zaposlenima u osnovnom i srednjem školstvu na kolovoškoj isplati oduzet ce dodatke na koeficijente od 3, 5, 7 i 9 posto, ovisno o godinama staža.

- Neisplata dodataka u osnovnom i srednjem obrazovanju nije mudar potez. Cin je kažnjavanja clanstva zbog grijeha celnika sindikata koji su clanstvo pozvali na referendum, odnosno da ono odluci hoce li se ili nece odreci dijela prava iz TKU-a, kazao je Vilim Ribic, predsjednik Matice.

Osim o arbitraži, na koju vjerojatno cetiri sindikata u sporu nece pristati, u Vladi ne govore o iducim koracima. No, jasno je da ce se u tom slucaju ici na Uredbu o koeficijentima, koja bi za zaposlene u javnom sektoru mogla biti financijski pogubnija od gubitka dviju božicnica, regresa, jubilarne nagrade i dijela putnih troškova. U tom slucaju, kako se do sada najavljivalo, place bi pale 10 posto. (G. GALIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter