Učiteljica Vilma Pulin Sirotich nagradu zaslužila 30-godišnjim predanim radom


Vilma Pulin Sirotich, učiteljica u porečkoj Talijanskoj osnovnoj školi "Bernardo Parentin" za svoj je 30-godišnji predani rad u zajednici dobila ovogodišnju nagradu "Sv. Mauro", koja se tradicionalno dodjeljuje u čast gradskog zaštitnika Sv. Maura. Nagradu joj je u Istarskoj sabornici pred brojnim okupljenima na prigodnoj svečanosti večeras uručio gradonačelnik Loris Peršurić.

Nagrada koju je dobila Pulin Sirotich je autorsko likovno djelo - skulptura s likom Sv. Maura koju je izradila Melanija Krajina.

Presudna podrška obitelji

Gradonačelnik je istaknuo da je Pulin Sirotich svojim radom ostavila trajni i neizbrisiv trag među brojnim generacijama djece koje je podučila i još podučava.

Čestitkama se pridružio i porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša koji je kazao da svatko na svoj način, u sredini u kojoj živi i radi, u duhu mučenika Sv. Maura treba biti primjer svojim sugrađanima. Županijski pročelnik Vladimir Torbica, obraćajući se na istrovenetskom dijalektu, naglasio je da "Sv. Mauro" izuzetna nagrada te da ju je dobila zaista izuzetna žena.

Pulin Sirotich je u emotivnom govoru rekla da joj je velika čast što je dobitnica ove vrijedne nagrade, a zatim je na svom materinjem talijanskom jeziku zahvalila mnogima koji su, po njoj, zaslužni što ju je dobila.

- Na prvom je mjestu moja obitelj koja me uvijek podupirala. Nikad neću zaboraviti riječi moje djece koja su me znala navečer moliti da ostanem kod kuće, riječi su dobitnice "Sv. Maura" koja je naglasila da nikad neće požaliti što je odabrala upravo ovu profesiju, jer rad s djecom daje veliko zadovoljstvo.

Kako je obrazloženo, diplomirana odgajateljica predškolske djece i učiteljica razredne nastave Pulin Sirotich u svojoj je školi dugogodišnja voditeljica dramske, folklorne i etnografske grupe. Voditeljica je aktiva razredne nastave, a u više je mandata obnašala i dužnost predsjednice Školskog odbora. Svojim dugogodišnjim radom pridonijela je afirmaciji talijanske manjine i suživotu građana Poreča, stavljajući uvijek u prvi plan svoje istarske korijene s kojima se neizmjerno ponosi.

Kako nadalje piše u obrazloženju nagrade, u školskoj 2015./2016. godini, zajedno s učenicima etnografske grupe, realizirala je projekt Zavičajne nastave, koji organizra Istarska županija, pod nazivom “I magnari de una volta”. Riječ je o kalendaru koji sadržava tradicionalne istarske recepte naših predaka koji će zasigurno ostaviti neizbrisiv trag naše kulturne baštine i trajno omogućiti zadržavanje naših korijena, identiteta, dijalekta i običaja na ovom prostoru. Taj je projekt prošle godine nagrađen prvim mjestom na natjecanju „Tutela, valorizzazione e promozione del patrimonio linguistico e culturale veneto” kojeg je raspisala Regija Veneto, a namijenjen je svim školama u toj regiji i onima na talijanskom jeziku u Istri.

Angažirana u zajednici

No, Pulin Sirotich obnaša i važne funkcije u Zajednici Talijana Poreč - članica je Skupštine, Izvršnog odbora, koordinira i vodi dramsku skupinu odraslih i djece, članica je Upravnog vijeća dječjeg vrtića "Paperino" te Vijeća talijanske nacionalne manjine u Gradu Poreču. Na dodjeli su joj iznenađenje priredili članovi njene dramske skupine ZT-a koji su došli u velikom broju te su joj uručili buket cvijeća.

Podsjetimo da se prema odluci o priznanjima Grada Poreča godišnje dodjeljuje jedna nagrada "Sv. Mauro" fizičkim osobama koje su svojim radom dale doprinos od istaknutog značaja za žitelje ovog područja ili rezultati njihovog rada čine trajne kulturne vrijednosti za Poreč.

Dodjeli nagrade prethodilo je predavanje kustosa Zavičajnog muzeja Poreštine Gaetana Benčića koji je govorio o povijesti i legendama koje se vežu za Sv. Maura. Za glazbenu kulisu pobrinuli su se učenici Umjetničke škole Poreč, Marin Štefanac na gitari i Antonela Glavić na harmonici. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter