Učitelji: Plaće smanjene i više od 800 kuna

U sindikatu učitelja s pravom se pitaju o kojem to povećanju govori ministar (Arhiva/GI)
U sindikatu učitelja s pravom se pitaju o kojem to povećanju govori ministar (Arhiva/GI)

Ovo je prava istina!, objavio je danas na web stranicama Sindikat učitelja Hrvatske priloživši tablicu s izračunom plaća po novim koeficijentima kako bi pokazao da nisu istinite tvrdnje ministra Željka Jovanovića o povećanju plaća učitelja. Kako pokazuju primjeri izračuna, učitelji s 15 godina staža profitirat će od nove uredbe kojom se mijenjaju dosadašnji koeficijenti složenosti poslova u javnim službama. To je logično budući da ovi zaposlenici nisu ništa izgubili nakon ukidanja tzv. dodatka za vjernost od četiri, osam ili deset posto koji se uplaćivao samo za zaposlenike s 20 i više godina radnog staža. Učiteljima savjetnicima plaća će narasti najviše, za osam posto, oni s visokom stručnom spremom dobit će povećanje od 749 kuna, a oni s višom od 656 kuna.

Učiteljima mentorima slijedi povećanje od šest posto, odnosno 525 kuna više za visoku stručnu spremu, a onima s VŠS-om plaća će narasti za 475 kuna. Najbrojnijim, tzv. "običnim" učiteljima plaća raste za 3,5 posto, 281 kunu onima s visokom stručnom spremom, a 262 kune onima s višom stručnom spremom. Računovođama i tajnicama s 15 godina staža plaća ostaje identična jer, kao što je poznato, iz nove je uredbe izuzeto cijelo nenastavno osoblje.

No, mnogo će izgubiti tajnice i računovođe s 25 godina staža koji su ostali bez dodatka na vjernost, a istovremeno i bez novih viših koeficijenata. Njima će plaća se smanjiti za 3,8 posto, odnosno za oko 280 do 320 kuna. Za oko 40 kuna se smanjuje plaća i za učitelje s 25 godina staža, a mentorima će se smanjiti od 160 do 180 kuna, dok će bez gotovo 400 kuna ostati učitelji savjetnici s viskom stručnom spremom. Učiteljima savjetnicima s 32 godine staža plaća ostaje nepromijenjena, odnosno dobivaju dvije do tri kune više, ali su zato sve ostale kategorije zaposlenika na gubitku, a najviše učitelji mentori s višom stručnom spremom, tajnici i računovođe kojima će plaća biti manja za više od sedam posto, odnosno od gotovo 600 do čak 650 kuna za tajnike s visokom stručnom spremom. Učitelji koji iza sebe imaju 32 godine radnog staža u školi izgubit će mjesečno od 360 do 390 kuna ovisno o tome imaju li višu ili visoku stručnu spremu. Bez gotovo 170 do 190 kuna na plaći ostaju i učitelji mentori.

Najviše će novom Uredbom biti penalizirani djelatnici škola s najviše godine staža. Učiteljima s 36 godina staža plaća će biti skresana za 530 do 570 kuna, a najveći će minus na platnim buštama od gotovo deset posto osjetiti računovođe i tajnici koji će primati 745 do 830 kuna manje. I savjetnicima će plaće biti manje za oko 200 kuna, a mentorima i do 382 kune, pa se u sindikatu s pravom pitaju o kojem to povećanju govori ministar. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter