Ucitelji najvece žrtve proracunske štednje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod ocijenio je da su ucitelji i nastavnici najvece žrtve proracunske štednje, pa su stoga buducim prosvjetnim vlastima ponudili svoja rješenja za poboljšanje standarda zaposlenih u hrvatskom školstvu.

Novog ce resornog ministra u pogledu potplacenosti zaposlenih u obrazovanju docekati situacija slicna onoj koja je docekala ministra Dragana Primorca 2004. godine, rekao je celnik Preporoda Željko Stipic na konferenciji za novinare. Dodao je da unatoc cinjenici da su prosjecne place u obrazovanju porasle u proteklih sedam godina oko 900 kuna, odnosno s 4.500 na 5.400 kuna, to je još uvijek manje od prosjecnih placa u državi.

Po njegovu mišljenju, nove prosvjetne vlasti ne bi u 2012. godini smjele ni razmišljati o ukidanju bilo kakvih materijalnih prava, a u proracunu za 2012. godinu trebalo bi osigurati dodatnih 15-ak milijuna kuna za širi krug korisnika prava na uvecanje place za 4, 8 i 10 posto. U tom smislu, u 2013. trebat ce osigurati dodatnih 40-ak milijuna kuna, rekao je Stipic.

Po njegovu mišljenju, vec u prvoj godini mandata bit ce potrebno dodatno unaprijediti postojeci sustav napredovanja, odnosno uciniti sve kako bi se barem udvostrucio broj promaknutih ucitelja i nastavnika. Vec u 2012. godini, dodao je, umjesto dosadašnjih 40-ak milijuna kuna, trebalo bi za tu namjenu osigurati barem 20-ak milijuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter