Ucitelji iznad 65 bez naknade za bolovanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u utorak je dopisom porucilo svim zaposlenicima osnovnih i srednjih škola te ucenickih domova u Hrvatskoj da nema namjeru placati naknadu za bolovanje zaposlenicima starijim od 65 godina te s više od 15 godina radnog staža.

U dopisu Stipe Mamic, državni tajnik i ravnatelj Uprave za financiranje, ravnateljima napominje da je Zakonom o radu propisano, izmedu ostalog, da ugovor o radu prestaje kada radnik navrši 65 godina života i 15 godina radnog staža, osim ako se poslodavac i radnik drukcije ne dogovore, te podsjeca da isti ti radnici, "sukladno propisima iz podrucja obveznog zdravstvenog osiguranja", nemaju pravo na naknadu place na teret sredstava obveznoga osiguranja za vrijeme bolovanja, vec iskljucivo na teret sredstava poslodavca.

Ministarstvo "usmjerava pozornost školskim ustanovama" da ce pri možebitnom produženju ugovora o radu tim radnicima upravo školske ustanove "biti dužne na teret svojih sredstava osigurati naknadu place u slucaju bolovanja tim zaposlenicima i da im ta sredstva nema tko odobriti, odnosno refundirati".

Poslušaju li ravnatelji ovaj naputak, na udaru bi se prije svega mogli naci nastavnici i profesori prirodnih znanosti, poput matematike, kemije ili fizike. Nije, naime, nikakva tajna da upravo ovih kadrova najviše nedostaje u hrvatskom osnovnom i srednjem školstvu pa su ravnatelji cesto prisiljeni produljivati radni odnos sa zaposlenicima koji imaju mogucnost otici u mirovinu, ali ih nema tko naslijediti na radnom mjestu.

Stoga se cesto sklapaju ugovori o radnom odnosu na odredeni rok, koji u pravilu traje do kraja aktualne školske godine. Ukratko, razboli li se koji od tih zaposlenika izmedu pocetka godine i kraja kolovoza, ministarstvo jasno porucuje da im nema namjeru izaci u susret.

"Dopis državnog tajnika Stipe Mamica predstavlja ne samo grubo kršenje kolektivnog ugovora, nego i Zakona o radu", priopceno je iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Isti sindikat traži od ministra Radovana Fuchsa žurno povlacenje spornog dopisa upucenog školama i ispriku svim nastavnicima koji su se našli na udaru.

Je li Mamicev dopis rezultat razmišljanja o novim antirecesijskim mjerama i spremaju li u tom ministarstvu neke dodatne poteze, nismo saznali - svi telefonski pozivi ostali su neodgovoreni.


Podijeli: Facebook Twiter