Ucitelji i profesori bez dodatka na staž

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanost, obrazovanje i sport nece osjetiti smanjenje budžeta za 275 milijuna kuna ili za oko tri posto. Zaposleni u sustavu, medutim, osjetit ce to na svojim placama. Prema prijedlogu proracuna, ukida se isplata prekovremenih sati, a ucitelji i profesori ostaju bez dodatka od tri, pet, sedam i devet posto, što ga primaju prema godinama staža. S neisplatom božicnica i regresa u 2012. godini obrazovni sindikati tek se trebaju složiti.

- Znam da nije popularno smanjivati place, ali u ovom trenutku cijeli javni sektor mora pristati na smanjenje da bi se dugorocno osigurala isplata placa i mirovina - porucuje ministar Željko Jovanovic. Iako mu je proracun manji nego lani, obrazovanje i znanost dobili su, tvrdi, vece iznose po svim kljucnim stavkama, a prvi je put došlo do porasta ulaganja u obrazovanje i znanost.

Izdašnije ce se financirati rad s nadarenima, prevencija ovisnosti i nasilja, deficitarni udžbenici, alternativne škole, kapitalne investicije u osnovnim i srednjim školama i na sveucilištu, školarine, stipendije, studentski standard, znanstveni skupovi, sportske dvorane...

Taj ce se novac namaknuti iz 211 milijuna kuna, koliko Jovanovic namjerava uštedjeti ukidanjem prekovremenih sati, ugovora o djelu i dodataka koje su nastavnici primali temeljem Vladine uredbe koja je prestala vrijediti još 2005. godine. Još ce 164 milijuna kuna MZOS, kao veliki poslodavac, uštedjeti smanjenjem doprinosa za zdravstveno osiguranje.

U ukupnoj masi od pola milijuna kuna uštede u masi placa, ministru Jovanovicu ostaje pitanje božicnice i regresa, o cemu ce još ovog tjedna razgovarati sa sindikatima.

U plusu ce ove godine biti državna matura, jer ce se dodatnih 2,5 milijuna kuna uložiti u analizu i razvoj maturalnih ispita i u novi model ispitivanja na kraju obrazovnog ciklusa. Umjesto lanjskih 25 milijuna kuna, za državnu maturu u proracunu je osigurano 34 milijuna kuna. Još ce se toliko novca uložiti u obrazovanje djece s teškocama u razvoju, programi za darovite dobit ce 1,5 milijun kuna, a u prevenciju ovisnosti i nasilja uložit ce se 2,2 milijuna kuna.

Ukupno devet milijuna kuna podijelit ce se za državne nagrade sportašima, a još pet milijuna za trajne novcane naknade sportašima koji osvoje medalju na olimpijskim i paraolimpijskim igrama te olimpijskim igrama gluhih. (Lj. BRATONJA MARTINOVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter